Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Letiská v Európe stále zatvorené, čaká sa na vývoj počasia

Lietadlá čakajú na letisku Belfaste Zobraziť galériu (11)
Lietadlá čakajú na letisku Belfaste

BERLÍN/REYKJAVÍK - Aj v piatok zostanú zrejme kvôli islandskej sopke zatvorené letiská v severnej polovici Európy. Problémy v medzinárodnej leteckej doprave tak trvajú už druhý deň a ich následky sa zvyšujú. Bude záležať na meteorologickej situácii, či oblak sopečného prachu zasiahne aj strednú Európu, kde je mu najbližšie Česko a kedy obnovia prevádzku zatvorené letiská na severe kontinentu.

V Nemecku zostávajú v piatok uzavreté letiska v Hamburgu, Hannoveri, Brémach, Düsseldorfe, Münsteri / Osnabrücku, Kolíne / Bonne a znovu zavreli aj berlínske letiská Tegel a Schönefeld. Tie vo štvrtok okolo 22:00 SELČ dočasne uvoľnili. Zákaz štartov a pristátí platí aspoň do 8:00 SELČ, potom situáciu opätovne vyhodnotia, citovala agentúra DPA nemecké riadenie letovej prevádzky. Očakáva sa ale, že väčšina týchto letísk zostane uzavretá aj počas piatka.

Najväčšie nemecké letisko, vzdušná križovatka strednej Európy vo Frankfurte nad Mohanom zatiaľ zostáva otvorené, Odborníci sa však obávajú, že k nemu mrak sopečného popolčeka dôjde asi okolo 9:00 SELČ. "Čakáme, že Frankfurt okolo deviatej hodiny vstúpi do oblasti zasiahnutej popolčekom," povedala agentúre AFP hovorkyňa tamojšieho letiska. To bude znamenať jeho zavretie, dodala.

"Nejde o uzavretie celého vzdušného priestoru nad severným Nemeckom, ale o prerušenie prevádzky letísk," povedala hovorkyňa nemeckého riadenia letovej prevádzky Kristina Keleková. "Ak sa situácia zlepší, možno tak operatívne prevádzku uvoľňovať," dodala. Meteorologická situácia nad Nemeckom je podľa nej priebežne vyhodnocovaná. Ak mraky popolčeka zostanú v oblasti, prerušenie prevádzky sa môže predĺžiť, dodala.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu