Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Sopka sa opäť prebudila, obmedzili lety v Európe

Islandská sopka sa za posledný mesiac prebudila už druhý krát
Islandská sopka sa za posledný mesiac prebudila už druhý krát

LONDÝN/REYKJAVÍK/ŠTOKHOLM - Sopečná činnosť na Islande dnes narušila leteckú prevádzku v Európe. Lety boli kvôli hroziacemu oblaku sopečného popola pozastavené už v Británii, Nórsku a Švédsku. Londýnske letiská Heathrow a Gatwick dovedna zrušili vyše 250 letov. Tieto obmedzenia podľa agentúr nasledovali po upozornení odborníkov, že sopečný popol môže výrazne znížiť viditeľnosť a ohroziť motory lietadiel.

Niekoľko britských letísk úplne uzatvorili, napríklad v Manchestri, Liverpoole a Birminghame. V Nórsku bola úplne zastavená letecká doprava na severe a západe krajiny, ale letisko v metropole Oslo zatiaľ funguje. Na severe Švédska úplne zastavili leteckú prevádzku, v Štokholme sú lety obmedzené.

"Situácia sa bohužiaľ nezlepšuje a ďalšie letiská na juhu sa možno tiež uzavrú," povedal hovorca švédskej leteckej správy. Ďalšie obmedzovanie leteckej dopravy sa podľa všetkého dá očakávať aj vo Fínsku, Dánsku a Rusku. Islandské úrady v stredu nevylúčili, že pozastavia aj transatlantické lety vedúce cez vzdušný priestor Islandu.

Islandská sopka v ľadovci Eyjafjallajökull v stredu prudko zvýšila svoju aktivitu. Najmenej 800 ľudí evakuovali z ohrozenej oblasti na juhu ostrova. Kvôli sopečnému popolu v ovzduší vzápätí zakázali leteckú dopravu nielen nad časťou Islandu, ale aj v severnej časti nórskeho vzdušného priestoru. 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu