Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Poľského pilota údajne nikto v Smolensku nenútil pristáť

Miesto tragédie Zobraziť galériu (5)
Miesto tragédie (Zdroj: SITA)

VARŠAVA/SMOLENSK - Pilot poľského vládneho lietadla vedel tri až päť sekúnd pred katastrofou pri Smolensku, že sa stroj zrúti. Analýza čiernych skriniek zároveň údajne netvrdila, že pilot pred nešťastím hovoril s kýmkoľvek z cestujúcich.

Oznámila to poľská agentúra PAP s odvolaním sa na poľských vyšetrovateľov. Poľský hlavný vojenský prokurátor Krzysztof Parulski povedal, že podľa záznamov v čiernej skrinke muselo byť pilotovi tri až päť sekúnd pred pádom lietadla zrejmé, že katastrofa je neodvratná. Podľa Parulského boli posledné slová pilotov "dramatické", ale odmietol ich zverejniť.

Podľa Parulského sa lietadlo tesne pred pádom pohybovalo rýchlosťou 150 až 180 metrov za sekundu (540 až 650 kilometrov za hodinu). Prokurátor odmietol odpovedať na otázku novinárov, či cestujúci vedeli, že sa blíži katastrofa. Povedal len, že dôkazy o prípadnej konverzácii pilota s niektorým z cestujúcich môže podať až časová synchronizácia zvukového záznamu.

Iný poľský prokurátor Zbigniew Rzepa však novinárom oznámil, že záznamy čiernych skriniek neobsahujú žiadne dôkazy o tom, že by pilot pred havárii hovoril s kýmkoľvek z cestujúcich. Záznamy "obsahujú len komunikáciu medzi pilotmi", povedal Rzepa.

Poľské i ruské médiá v minulých dňoch špekulovali, že pilot si vybral pristátie v nepriaznivých poveternostných podmienkach kvôli naliehaniu niektorých vládnych činiteľov na palube lietadla, možno až samého prezidenta. Zdôvodňujú tým najmä fakt, že lietadlo chcelo v Smolensku pristáť napriek varovaniu ruských a bieloruských pozemných služieb a pokúsilo sa o to štyrikrát.

Tímy záchranárov v stredu na mieste havárie prepravili trosky lietadiel do špeciálne vyhradeného priestoru, kde je experti analyzujú. Niektoré z nich údajne ešte obsahujú zvyšky ľudských tiel. Oblasť pádu má podľa agentúry PAP rozlohu 700 štvorcových metrov a zatiaľ sa podarilo zhromaždiť asi 50 percent častí zrúteného stroja.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu