Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Prezident dostal ultimátum: Ak sa nevzdá, zatknú ho

Kurmanbek Bakijev
Kurmanbek Bakijev

BIŠKEK - Dočasná vláda stredoázijského Kirgizska chce dnes násilím zadržať zvrhnutého prezidenta Kurmanbeka Bakijeva, ak sa sám nevzdá. V meste Džalalabad, kde sa ukrýva, neznámi muži v noci rozdávali obyvateľom zbrane.

Bakijev, ktorý minulý týždeň pri krvavých nepokojoch stratil moc a utiekol z metropoly Biškek, zorganizoval na utorok míting na svoju podporu v Džalalabade na juhu krajiny. Hrozí, že neďaleké mesto Oš vyhlási za nové hlavné mesto.

"Zrušili sme prezidentovu imunitu a očakávame, že sa vzdá," povedal Azimbek Beknazarov, ktorý má v novej vláde na starosti bezpečnostné zložky. "Bakijev ale zatiaľ zhromažďuje stúpencov v Džalalabade. Ak sa po mítingu nevzdá, zadržíme ho," povedal Beknazarov.

Na zhromaždení v Džalalabade sa od rána podľa stredoázijskej agentúry AKIpress zúčastňuje asi päť tisíc ľudí. Na námestí pri radnici, ktorú ovládajú úradníci menovaní novou vládou, vyjadrujú rečníci podporu prezidentovi a kritizujú novú vládu ako nezákonnú. Podľa agentúry RIA Novosti rozdávali v noci neznáme osoby obyvateľom mesta zbrane.

Bakijev v pondelok v rozhovore s novinármi nevylúčil, že sa dnes pokúsi prevziať kontrolu nad južnou časťou krajiny. "Po mítingu v Džalalabade pôjdeme do Oše, a tam budeme pracovať," povedal agentúre CAnews. Oš, druhé najväčšie mesto Kirgizska, je v krajine tradične považované za "letné hlavné mesto".

Dočasná premiérka Roza Otunbajevová už v pondelok naznačila, že sa nová vláda pokúsi zvrhnutého prezidenta zatknúť, prípadne sa bude chcieť dohodnúť na podmienkach, za ktorých krajinu opustí. Mnohé kirgizské médiá špekulujú, že pre Bakijeva je pripravený azyl v susednom Kazachstane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu