Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Po krvavých nepokojoch vedie Kirgizsko žena

Pouličné protesty si vyžiadali desiatky obetí. Zobraziť galériu (5)
Pouličné protesty si vyžiadali desiatky obetí.

BIŠKEK - Sociálno-demokratická šéfka opozície v Kirgizsku Roza Otunbajevová oznámila, že sa postavila do čela novovytvorenej prechodnej vlády, ktorá by mala fungovať šesť mesiacov.

Uviedla to dnes agentúra Reuters. "Vytvorili sme dočasnú vládu a ja ju riadim. Bude fungovať pol roka, počas ktorého vypracujeme návrh ústavy a vytvoríme podmienky pre slobodné a spravodlivé voľby," citoval Reuters z telefonického rozhovoru s touto bývalou kirgizskou ministerkou zahraničia.

Päťdesiatdeväťročná Otunbajevová tiež vyzvala prezidenta Kurmanbeka Bakijeva, ktorému sama pred piatimi rokmi pomohla k moci, aby odstúpil z funkcie. Robí ho zodpovedným za korupciu a zlé financovanie v krajine.

Celodenné pouličné boje v kirgizskej metropole Biškek si v stredu vyžiadali desiatky mŕtvych a stovky zranených. Boje vyústili do pádu vlády a úteku prezidenta Kurmanbek Bakijeva. Zatiaľ sa nevie, kam zmizol. Prezidentovu rezidencii vyplienil dav a v hlavnom meste zdemolovali aj budovy súdu, polície a centrálnych úradov.

Krvavé nepokoje si podľa zatiaľ neúplných údajov kirgizského ministerstva zdravotníctva vyžiadali najmenej 50 mŕtvych. Podľa Omurbeka Tekebajeva, bývalého predsedu parlamentu, v bojoch medzi demonštrantami a políciou len v Biškeku padlo cez sto povstalcov.

Na medzinárodnom kirgizskom letisku Manas, kde má leteckú základňu aj armáda Spojených štátov, na dobu neurčitú pozastavili všetky civilné aj vojenské lety, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa americkej armády. Pre Washington je vlna nepokojov znepokojujúca, pretože kirgizská základňa Manas sa stala hlavným prekladiskom pre dopravu amerického a spojeneckého vojenského materiálu do Afganistanu.

Vývoj v Kirgizsku s veľkým znepokojením sleduje aj Rusko, ktoré má tiež v krajine vojenskú základňu. Tieto obavy potvrdil ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý v stredu priletel do Prahy. Zdôraznil však, že ide o vnútornú záležitosť Kirgizska. Usúdil, že forma protestov ukazuje, že tamojší obyvatelia boli veľmi pohoršení a nespokojní so svojou vládou.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu