Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

NYT: Pápež sa podieľal na utajovaní kňazskej pedofílie

Pápež Benedikt XVI.
Pápež Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Americký denník The New York Times vo štvrtok obvinil pápeža Benedikta XVI. z podielu na zamlčovaní prípadov zneužívania detí duchovným rímskokatolíckej cirkvi.

Pápež, v tom čase kardinál Joseph Ratzinger, podľa novín v 90. rokoch nereagoval na informácie o prípade amerického kňaza, ktorý v škole pre nepočujúcich vo Wisconsine zneužil možno až 200 chlapcov.

Prípad sa týka duchovného Lawrenca Murphyho, ktorý v rokoch 1950 - 74 pracoval v prestížnej škole pre nepočujúce deti. Vtedajší arcibiskup v Milwaukee Rembert Weakland poslal v roku 1996 kardinálovi Ratzingerovi ako vtedajšiemu šéfovi Kongregácie pre náuku viery dva listy o Murphyho prípade, ale odpoveď nedostal. Po ôsmich mesiacoch mu prišiel od druhého muža kongregácie kardinála Tarcisia Bertoneho pokyn, aby začal utajený cirkevný proces, ktorý by Murphyho zbavil kňazského úradu.

Kardinál Bertone ale podľa amerického denníka potom proces zastavil, keď sám Murphy poslal Ratzingerovi list, v ktorom proti procesu protestoval. Argumentoval tým, že súd je neprimeraný, pretože sa už kajal zo svojich skutkov, jeho zdravie nie je pevné a vec je premlčaná. Listiny, ktoré má The New York Times k dispozícii, neobsahujú prípadnú Ratzingerovu odpoveď.

The New York Times získal dokumenty napriek tomu, že sa ich cirkev snažila utajiť. Redaktorom ich dodali právnici piatich Američanov, ktorí v Murphyho prípadu žalujú arcidiecézu v Milwaukee. Murphyho nikdy nesúdili, ani cirkevne nepotrestali, jeho skutky ignorovala aj polícia.

Traja wisconsinskí arcibiskupi o jeho činoch vedeli, ale nikto z nich prípad neoznámil. Murphy bol potichu preložený do inej diecézy, kde žil ďalších 24 rokov medzi deťmi v školách a nápravných zariadeniach. Zomrel v roku 1998.

Americký denník požiadal o komentár hovorcu Vatikánu Federika Lombardiho, ktorý prípad označil za "tragický". Hovorca povedal, že Vatikán o veci nevedel do roku 1996, keď už sa ním svetské úrady dávno nezaoberali. Kánonické právo podľa neho nepredpokladá automatický trest. Murphyho zdravotný stav a skutočnosť, že išlo o obvinenia staršieho dáta, mohli podľa Lombardiho ovplyvniť vtedajšie rozhodnutia cirkvi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu