Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Poľsko je po národnej tragédii ponorené v smútku

Poliaci smútia za prezidentom Zobraziť galériu (11)
Poliaci smútia za prezidentom

VARŠAVA - Deň po leteckej katastrofe, pri ktorej pri Smolensku na západe Ruska zahynul poľský prezident Lech Kaczynski a desiatky ďalších príslušníkov politickej, vojenskej a cirkevnej elity, Poľsko spomína na obete nešťastia.

Telo Lecha Kaczyńského a jeho manželky bude dnes z miesta nešťastia prevezené do Varšavy, informujú s odvolaním sa na ruskú agentúru RIA Novosti poľská médiá.

Telá ostatných obetí budú dopravené do Moskvy na identifikáciu. V prípade ostatkov prezidenta a jeho ženy to urobil dnes v noci Jaroslaw Kaczynski, brat-dvojča zosnulej hlavy štátu.

Poľské médiá dnes ráno neinformujú o ničom inom ako o katastrofe, televízie neustále ukazujú zoznam obetí s fotografiami, v rozhlase hrá smutná hudba a sú vysielané prenosy z omší. Niektorí moderátori sotva zadržiavajú plač. Za svojho prezidenta, jeho manželku a ďalšie osobnosti verejného života sa pomodlia poľskí kresťania, židia i moslimovia. Na poludnie sa život v Poľsku zastaví počas dvoch minút ticha.

Poľský premiér Donald Tusk už zrušil plánované zahraničné cesty do Kanady a na jadrový summit začiatkom týždňa vo Washingtone.

Vo Varšave sa celú noc schádzali smútiaci ľudia pred prezidentský palác. Priestory pred ním sa premenili na more sviečok, kvetov, vencov a poľských vlajok. Polícia už v sobotu polícia okolie paláca uzavrela, odklonila aj mestskú hromadnú dopravu. Dnes od skorých ranných hodín sa pred sídlom hlavy štátu a na hlavné námestie maršala Józefa Pilsudského chodia pokloniť pamiatke prezidenta ďalší ľudia, aj keď vo Varšave panuje ponuré, nevľúdne počasie.

Napriek smútok, ktorý Poľsko prežíva, zaznievajú kritické hlasy. Bývalý veliteľ pozemných síl Waldemar Skrzypczak v sobotu večer v poľskom rozhlase pripomenul, že sa nikto nepoučil z osudnej chyby, ktorá sa stala pred dvoma rokmi. Vtedy pri havárii vrtuľníka CASA zahynulo skoro celé velenie vzdušných síl.

"Nie je možné, aby toľko osôb dôležitých pre štát letelo jedným lietadle," povedal Skrzypczak. "Boli porušené procedúry, ktoré boli zavedené po tej katastrofe," dodal. Nechápe tiež, prečo Poľsko nie je schopné kúpiť lietadlá pre najdôležitejšie osoby v krajine, o čom sa hovorí už niekoľko rokov, ale žiadna vláda tento krok ešte neurobila. Politológ Rafal Chwedoruk z Varšavskej univerzity dúfa, že po dnešnej katastrofe sa diskusia o úsporných opatreniach v štátnom rozpočte nebudú tak ako doteraz obmedzovať len na peniaze na lietadlá pre predstaviteľov krajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu