Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Pri protestoch zahynulo asi 100 ľudí, tvrdí opozícia

Protesty v Kirgizsku
Protesty v Kirgizsku

BIŠKEK - Kirgizská opozícia tvrdí, že pri násilných protestoch zahynulo v stredu asi 100 ľudí. V prejave v štátnej televízii, ktorú obsadili demonštranti, to povedal jeden z opozičných lídrov Omurbek Tekebajev. Kirgizské ministerstvo zdravotníctva predtým informovalo, že o život prišlo 21 osôb a asi 200 utrpelo zranenia, pričom väčšina obetí bola zastrelená.

Polícia začala strieľať do davu demonštrantov, ktorí sa pokúsili obsadiť hlavnú budovu vlády, potom, ako sa jej dav nepodarilo rozohnať slzotvorným plynom. Opozícia požaduje odstúpenie prezidenta Kurmanbeka Bakijeva a vlády, ktorú obviňuje z potláčania ľudských práv.

Protestujúcim sa podarilo obsadiť kirgizské televízne centrum, demonštranti vtrhli aj do budovy parlamentu a prokuratúry v Biškeku. Z budovy prokuratúry podľa reportéra AFP šľahajú plamene. Úrad vlády obliehajú tisíce protestujúcich. Demonštranti podľa najnovších správ vyrabovali dom prezidenta, ten sa v ňom však v tom čase nenachádzal. Zatiaľ nepotvrdené správy hovoria, že minister vnútra Moldomus Kongantijev prišiel o život pri násilnostiach v severozápadnom meste Talas, kde protesty v utorok vypukli. O jeho smrti informoval nemenovaný policajný zdroj. Ministerstvo vnútra však tieto správy poprelo a uviedlo, že ministra zbili a spolu s vicepremiérom Akylbekom Žaparovom ho zdržia ako rukojemníka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu