Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Záchranári bojujú s časom, nádeje pre 153 baníkov mizivé

ilustračné foto
ilustračné foto

PEKING - Takmer tisícka záchranárov dnes bojovala s časom v snahe odčerpať vodu a dostať sa ku 153 baníkom, ktorí sú už dva dni uväznení v zaplavenej bani v severnej Číne. Nádej na ich záchranu sú ale mizivé a oficiálni činitelia navyše varujú, že v šachte sa hromadí plyn, píšu tlačové agentúry.

"V uhoľnej bani je vysoká koncentrácia plynu. Záchranári bojujú proti vode, ale ohrozuje ich jedovatý plyn," povedal novinárom Liou Te Čeng z úradu bezpečnosti práce čínskej provincie Šan-si. Práve tu je baňa patriaca spoločnosti Huajin Coking Coal, ktorá tu ťaží uhlie v oblasti zaberajúcej 180 kilometrov štvorcových.

Baníci, ktorým sa z bane podarilo uniknúť, obvinili zodpovedných činiteľov, že niekoľko dní pred katastrofou nereagovali na oznámenie, že do bane preniká voda. "Voda tam začala presakovať 25. februára. Vedenie bolo informované," povedal agentúre AFP baník, ktorý sa predstavil len rodovým menom Š'.

V čase nešťastia bolo pod zemou 261 baníkov, živých a zdravých sa ale na povrch dostalo len 108.

Čínske bane sú považované za jedny z najnebezpečnejších, ak nie za najnebezpečnejšie na svete. Vlani v nich zahynulo 2631 ľudí, o 18 percent menej než predvlani. Najhorší rok tohto desaťročia bol 2002, kedy bolo obetí 6995. Posledné veľké nešťastie si vlani v novembri vyžiadalo 108 životov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu