Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Zodpovední mlčia, pod zemou zostalo 123 baníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Najmenej 123 baníkov zostáva uväznených v čínskej uhoľnej bani, ktorú včera zaplavila voda. Ďalším 138 baníkom sa podarilo uniknúť. Oznámila to agentúra Nová Čína, ktorú cituje AFP.

Nešťastie sa stalo popoludní miestneho času. Čo ho spôsobilo, nie je ešte jasné. Zodpovední činitelia, ktorých oslovili novinári, sa odmietli vyjadriť.

Baňa je v severočínskej provincii Šan-si. Patrí spoločnosti Huajin Coking Coal, ktorá tam ťaží v oblasti s rozlohou 180 kilometrov štvorcových.

Čínske bane sú považované za jedny z najnebezpečnejších, ak nie za najnebezpečnejšie na svete. Vlani v nich zahynulo 2631 ľudí, o 18 percent menej než predvlani. Najhorší rok tohto desaťročia bol 2002, kedy bolo obetí 6995. Posledné veľké nešťastie si vlani v novembri vyžiadalo 108 životov.

Jedným z dôvodov tohto stavu je nedodržiavanie najzákladnejších bezpečnostných pravidiel, na čom má podiel aj to, že deväť desatín čínskych baní sú malé podniky, navyše často prevádzkujúce ťažbu ilegálne.

Čína kryje uhlím 70 percent svojej spotreby energie. Vzhľadom k prudkému rozmachu hospodárstva spotreba rýchlo rastie, takže zatiaľ čo v roku 1999 sa vyťažilo niečo cez miliardu ton uhlia, vlani to bolo už 2,95 miliardy ton.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu