Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vo väzení strávil 17 rokov, testy DNA dokázali jeho nevinu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

TOKIO - Japonský súd v piatok oficiálne prehlásil nevinným muža, ktorý vo väzení strávil uplynulých 17 rokov. Nové testy DNA totiž dokázali, že bol za vraždu dieťaťa odsúdený neprávom. Súd mu zároveň ponúkol zriedkavé ospravedlnenie za vynútené priznanie a nespravodlivé odsúdenie. Prípad pobúril verejnosť, ktorá teraz žiada reformu polície.

Šesťdesiattriročný Tošikazu Sugaja si odpykával doživotný trest, keď testy DNA minulý rok dokázali jeho nevinu. Z väzenia v meste Čiba ho okamžite prepustili. Piatkový verdikt v jeho prípade, ktorý opäť otvorili v októbri, oficiálne zbavil Sugaju viny a potvrdil, že chybné skoršie testy DNA a tvrdé vyšetrovacie metódy ho prinútili k nepravdivému priznaniu. Japonec po opustení súdu zamával svojim podporovateľom, ktorí naňho čakali a rozplakal sa. "Tak dlho som čakal na tento deň," povedal cez slzy.

Prípad podporil výzvy ochrancov ľudských práv, aby boli prijaté opatrenia, ktoré by zabránili priznaniam pod nátlakom. Japonskí vyšetrovatelia sú dlhodobo kritizovaní za dlhodobé vypočúvanie podozrivých bez toho, že by im poskytli okamžitý prístup k právnikom.

"Je mi veľmi ľúto, že som ako sudca nepočúval pravý hlas pána Sugaju, v dôsledku čoho sme mu odňali slobodu na 17 a pol roka," povedal hlavný sudca Masanobu Sato v nezvyčajnom ospravedlnení na konci verdiktu. Ostatní sudcovia sa rovnako postavili a ospravedlnili Sugajovi, ktorý neskôr povedal, že ich ospravedlnenia prijal. Polícia a prokurátori sa mu ospravedlnili už skôr.

Vodiča školského autobusu Sugaju zatkli koncom roka 1991 za údajnú vraždu 4-ročného dievčaťa na severe Tokia. Miestny súd ho v roku 1993 odsúdil na doživotie, japonský najvyšší súd jeho odvolanie v roku 2000 zamietol. Zadržali ho na základe testov DNA, jeho právnici ich však stále spochybňovali a žiadali nové. Tie povolil tokijský súd v roku 2008, ukončili ich až v roku 2009. Nikto nový v prípade obvinený nebol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu