Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Nevinný Brit si odsedel vo väzení 27 rokov!

(Zdroj: Jupiterimages)

LONDÝN - Súd dnes oslobodil Seana Hodgsona, ktorého v roku 1982 odsúdili na doživotie za vraždu. Za mrežami teda strávil nevinne 27 rokov!

Hodgsona oslobodili na základe testov DNA, ktoré sa v čase jeho procesu ešte nepoužívali. Ide o zatiaľ najdlhšie známe nespravodlivé uväznenie v Británii. Dnes 57 - ročného Hodgsona odsúdili za vraždu vtedy 22 – ročnej barmanky Teresy De Simoneovej. Našli ju v roku 1979 zaškrtenú v jej aute v Southamptone.

Porota ho usvedčila na základe krvnej skupiny podľa vzorky nájdenej na mieste činu. No priťažilo mu predovšetkým to, že sa k vražde priznal. Hodgson neskôr priznanie odvolal a stále tvrdil, že je nevinný. Počas procesu sa tiež ukázalo, že je chorobný luhár a že sa polícii priznal k vraždám, ktoré technicky nemohol spáchať.

Hodgsonov advokát uviedol, že vzorky DNA potvrdili, že patria niekomu úplne inému. Podľa britských médií by dnešný verdikt mohol viesť k preskúmaniu stoviek ťažkých zločinov súdených pred rokom 1988, kedy sa začalo testovanie DNA.

Zástupkyňa obžaloby dnes na súde povedala, že celý prípad mohli vyriešiť už pred 11 rokmi. V roku 1998 totiž právnici žiadali o vzorky DNA k prípadu, ale súdna vedecká služba vraj žiadne nemohla nájsť. Polícia už začala skúmať, prečo služba vtedy podala „chybné informácie“, napísali noviny The Times.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu