Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vatikán: Celibát si nedáme, nemôže za sexuálne škandály

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VATIKÁN - Vatikán opätovne poprel, že by celibát mohol byť hlavnou príčinou škandálu so sexuálnym zneužívaním detí v katolíckych zariadeniach. Zároveň sa podľa agentúry AP opätovne postavil za pápeža Benedikta XVI.

Na súvislosť celibátu kňazov a vyšetrovania pedofilných činov na katolíckych inštitúciách upozornil tento týždeň viedenský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn. Podľa jeho názoru by katolícka cirkev v rámci vyšetrovania pedofilných činov mala preskúmať aj oprávnenosť celibátu. O tom, že celibát nejakým spôsobom prispel ku škandálu, písali v uplynulých dňoch tiež nemecké médiá a témou sa zaoberali aj talianski komentátori.

Vatikán sa prostredníctvom katolíckych médií k väzbe medzi celibátu a zneužívaním sa vyjadril už niekoľkokrát. Opakovane zdôraznil, že medzi požiadavkou celibátu a sexuálnym zneužívaním detí nie je žiadna súvislosť. Aj biskup Giuseppe Versaldi, profesor psychológie a cirkevného práva na Gregoriánskej univerzite v Ríme, vo vatikánskom denníku L'Osservatore Romano túto súvislosť poprel.

"Zistilo sa, že tu žiadna väzba nie je," napísal Versaldi. Je podľa neho známe, že sexuálne zneužívanie mladistvých je rozšírenejšie medzi laikmi a pármi ako medzi kňazmi dodržiavajúcimi celibát. Výšetrovanie podľa neho dokázalo, že duchovní, ktorých obvinili zo zneužívania, celibát dávno predtým prestali dodržiavať.

Vatikán podľa AP zaujal obrannú pozíciu od okamihu, keď prvý z celkom asi 170 bývalých žiakov katolíckych škôl v pápežovom rodnom Nemecku uviedol, že ho telesne a sexuálne zneužívali. Podozrenia zo zneužívania sa týkajú aj slávneho nemeckého katolíckeho zboru Regensburgskí chrámoví vrabci, ktorý 30 rokov viedol brat dnešného pápeža Georg Ratzinger. Ten popiera, že o sexuálnom zneužívaní vedel.

Prípady zneužívania detí na katolíckych inštitúciách sa objavujú takmer denne. Škandál sa okrem Nemecka rozšíril aj do Holandska, Rakúska a Švajčiarska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu