Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Rusko naďalej odmieta zrušiť trest smrti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Trest smrti nemôže byť v Rusku zrušený, ak bude v krajine dochádzať k aktom terorizmu. Vyhlásil to dnes v Moskve šéf ruskej Štátnej dumy Boris Gryzlov v rozhovore s delegáciou Parlamentného zhromaždenia Rady Európy.

Upozornil, že Rusko síce neprijalo príslušný protokol Európskej konvencie pre ľudské práva, avšak v krajine bolo v roku 1996 na ukladanie trestu smrti zavedené moratórium.

Podľa podpredsedu zahraničného výboru Štátnej dumy Leonida Sluckého možno očakávať, že "v najbližších rokoch" sa ruské stanovisko k tejto citlivej otázke môže zmeniť. "Protokol o zrušení trestu smrti je najťažšie realizovateľná požiadavka Rady Európy," vyhlásil podľa agentúry ITAR-TASS ruský politik. Osobne považuje za možné, že trest smrti bude nahradený "najtvrdšími podmienkami doživotného väzenia". Len takéto riešenie je totiž prijateľné pre ruskú verejnosť, ktorá podľa prieskumov v prevažnej väčšine uplatňovanie trestu smrti požaduje.

V Moskve dnes rokovala aj delegácia Európskeho parlamentu o stave ľudských práv v Rusku. Fínska poslankyňa Heidi Hautalová pri tejto príležitosti kritizovala nedostatočne dôsledný postup ruskej justície proti páchateľom útokov na občianskych aktivistov. "Prevažujúca beztrestnosť" zločincov, ktorí sa dopúšťajú násilia na ochrancoch ľudských práv, je podľa nej trvalým problémom medzi Európskym parlamentom a ruskými úradmi.

Fínska poslankyňa upozornila na minuloročnú vraždy ochrancov ľudských práv Natale Estěmirovovej a právnika Stanislava Markelova, ktorých páchatelia neboli potrestaní. "Chceme tieto prípady urobiť jadrom vzťahov medzi Európskou úniou a Ruskom," povedala novinárom Hautalová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu