Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Brusel pohrozil Česku súdom kvôli bezpečnosti lietadiel

ilustračné foto
ilustračné foto

BRUSEL - Európska komisia dnes pohrozila Česku súdom kvôli bezpečnostným prehliadkam lietadiel. Česká republika spolu s Gréckom totiž v tejto oblasti nedodržiavajú európsku legislatívu. Hrozba sa týka smernice EÚ, ktorá zavádza v celej únii jednotné bezpečnostné normy pre prehliadky lietadiel a prípadné opatrenia pre lietadlá, ktoré sú nebezpečné.

Legislatíva upravuje aj prípravu a kvalifikáciu inšpektorov, ktorí na letiskách stav lietadiel posudzujú. Česko však podľa Európskej komisie previedlo len časť smernice a niektoré časti vynechalo. Grécko sa zavedeniu legislatívy vyhlo úplne. Obe krajiny majú teraz na nápravu dva mesiace; ak tak neurobia, môže ich komisia zažalovať na Európskom súdnom dvore v Luxemburgu.

"Neprebratie smernice môže znamenať riziko, že dôležité bezpečnostné prehliadky nebudú plne v súlade s normami Európskej únie," uviedla komisia s tým, že členské štáty EÚ mali previeť smernicu do národného právneho poriadku už do 20. októbra 2008. Urobilo tak 25 krajín z celkových 27.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu