Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Boss gruzínskej mafie utiekol gréckym policajtom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY/MADRID/VIEDEŇ - Najvyššieho bossa gruzínskej mafie, proti ktorej bola v pondelok v šiestich európskych krajinách rozsiahla razia, unikol polícii v Grécku. Oznámila to dnes španielska justícia, ktorá akciu koordinuje.

Pri tejto operácii od pondelka v Španielsku, Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku, Francúzsku a Taliansku pozatýkali 80 osôb. Šéf španielskej protikorupčnej prokuratúry Antonio Salinas vyjadril poľutovanie nad tým, že zo strany gréckych bezpečnostných síl chýbala potrebná spolupráca, aby mohol byť veľký šéf gruzínskej mafie zadržaný.

Grécka polícia sa však obhajuje tým, že ju informovali o prítomnosti mafiánskeho vodcu neskoro a neúplne. Policajtom oznámili v pondelok ráno, že mafián býva v luxusnom hoteli v Solúne, ale nenašli ho tam, uviedli Gréci.

Najvyšší vodca gruzínskej mafiánskej organizácie, ktorý unikol gréckej polícii, sa volá Lasa Šušanašvili. Je to brat bossa európskej siete Kachabera Šušanašviliho, ktorého zatkli v pondelok v Barcelone, spresnil šéf španielskej policajnej centrály pre boj proti drogám a organizovanému zločinu Eloy Quiros.

Španielska polícia sa domnieva, že Kachaber Šušanašvili viedol dočasne organizáciu namiesto jej zatknutého šéfa Zachara Kalašova. Toho zadržali v roku 2006 v Dubaji a vydali do Španielska pri predchádzajúcej operácii proti rusko-gruzínskej mafii. Pri nej zatkli 28 mafiánov. Kalašova začiatkom marca prepustili na kauciu 300 tisíc eur.

Celú operáciu proti gruzínskej mafii pod kódovým označením Java koordinuje španielska protikorupčná prokuratúra. V pondelok v Španielsku zatkli 24 podozrivých, 25 v Rakúsku, 17 v Nemecku, deväť vo Švajčiarsku a jedného vo Francúzsku.

Rakúske úrady o gruzínskej mafiánskej sieti hovorili ako o štáte v štáte - s vlastnými zákonmi, hierarchiou a dokonca aj so systémom sociálnej výpomoci. Dvaja predpokladaní mafiánski bossovia zadržaní v Rakúsku boli poverení kontrolou spoločnej pokladnice siete, ktorá umožňovala financovať niektoré podniky a náklady na prípadné procesy.

Gruzínska mafia stála za takmer tretinou vlámaní vo Viedni. Členovia organizácie, ktorých poverili krádežami áut, počítačov, cenných predmetov, drog a zbraní, starostlivo vyberali. Jedným z pravidiel bolo byť vždy dobre oblečený, používať pokiaľ možno verejnú dopravu a vyhnúť sa tak policajným kontrolám. Korisť smerovala do Rakúska a odtiaľ do Gruzínska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu