Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Ženy v EÚ majú výrazne menšie platy

Viviane Redingová na tlačovej konferencii o nerovnosti miezd v EÚ medzi mužmi a ženami
Viviane Redingová na tlačovej konferencii o nerovnosti miezd v EÚ medzi mužmi a ženami

BRUSEL - Ženy majú v Európskej únii výrazne nižšie platy ako muži; priemerný rozdiel v odmeňovaní medzi oboma pohlaviami dosahuje 18 percent. V Česku to však je viac ako 26 percent, čo je druhý najväčší rozdiel z celej 27-člennej únie hneď po Estónsku (viac ako 30 percent). Informovala o tom dnes Európska komisia. Brusel tiež vyhlásil, že chce s týmto faktom bojovať. Nevylučuje dokonca ani možnosť právnych opatrení.

Komisia sa teraz chce sústrediť na presviedčanie zamestnávateľov informačnej kampane. Bude podporovať aj najrôznejšie iniciatívy presadzujúce rovnosť oboch pohlaví a vývoj nástrojov na meranie rozdielov v odmeňovaní žien a mužov.

"Okrem toho nie sú vylúčené ani právne opatrenia," varoval aj Brusel. Zvážiť chce po konzultáciách s partnermi potrebné posilnenie sankcií, zabezpečovanie platovej transparentnosti a tiež pravidelné hlásenie rozdielov v odmeňovaní. Opatrenia by mali prichádzať postupne v nasledujúcich piatich rokoch.

Prevažná väčšina Európanov (82%) je podľa prieskumu Eurobarometer, ktorého výsledky komisia dnes zverejnila, presvedčená, že je potrebné bezodkladne prijať opatrenia na vyrovnanie platových nerovností. Zhruba každý šiesty Európan považuje nerovnosť mužov a žien vo svojej krajine za veľmi rozšírenú. Na druhej strane si 66% opýtaných tiež myslí, že sa situácia v posledných desiatich rokoch zlepšila.

"Hlboko ma znepokojuje, že rozdiely v odmeňovaní žien a mužov sa v uplynulých 15 rokoch takmer neznížili a v niektorých krajinách sa dokonca zväčšujú," vyhlásila dnes eurokomisárka pre spravodlivosť Viviane Redingová. Podobné rozdiely si Európa za súčasnej hospodárskej krízy nemôže dovoliť. "Musíme využiť všetky prostriedky, ktoré máme k dispozícii, aby sme tieto rozdiely odstránili," dodala.

Komisia pripomenula niektoré iniciatívy, ktoré sa už v niektorých krajinách uplatňujú. Napríklad Nemci vyvinuli program, ktorý vie počítať rozdiely v mzdách. Vo Francúzsku zaviedli pre firmy špeciálnu "rovnostnú nálepku", ktorú získajú firmy, ktoré sa nechajú sledovať a prisľúbia dodržiavanie pravidiel rovnosti.

Brusel tiež spomenul nedávnu štúdiu únie, podľa ktorej by odstránenie nerovnosti žien a mužov v oblasti zamestnanosti mohlo viesť v EÚ k zvýšeniu hrubého domáceho produktu o 15 až 45%.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu