Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Búrka Xynthia si vyžiadala už 63 obetí!

Oblasť La Rochelle zasiahnutá búrkou Xynthia Zobraziť galériu (5)
Oblasť La Rochelle zasiahnutá búrkou Xynthia

BERLÍN/BRUSEL/PARÍŽ - Vo Francúzsku civilná obrana narátala už 51 obetí nedeľnej veternej búrky a stále sa tu pátra po deviatich nezvestných. V Nemecku smršť zabila najmenej sedem ľudí, ale dnes už sa tu situácia vracala k normálu.

Celkovo si búrky v Európe vyžiadala podľa úradov najmenej 63 obetí na životoch, uviedla agentúra DPA. Predseda Európskej komisie José Barroso prisľúbil krajinám postihnutým búrkou pomoc.

Oslabený živel pomenovaný Xynthia dnes postupoval na sever a Francúzsko začalo počítať rozsiahle škody. Zničené sú cesty, domy, voda pretrhla hrádze a zaplavila celej štvrti, v ktorých záchranári opäť začali pátranie po obetiach. Mesto La Rochelle na západe krajiny navštívil prezident Nicolas Sarkozy. Táto prímorská oblasť je postihnutá najviac.

"Všetci títo ľudia, ktorí sa utopili - to je strašné," vyhlásil zdrvený Sarkozy po tom, čo sa pozrel na dielo skazy. Prezident oblastiam prisľúbil pomoc vo výške troch miliónov eur. Obzvlášť silne postihnutí sú v regióne pestovatelia ustríc.

Podľa francúzskeho ministra vnútra Brice Hortefeuxa sa na záchranných prácach podieľa vyše deväť tisíc hasičov. Mnoho ľudí muselo opustiť svoje domovy. Viac ako 500 ľudí bez strechy nad hlavou ubytovali úrady v rôznych centrách v regióne, ostatní odišli k príbuzným. Nemocnice prijali tridsiatku zranených.

Búrka Xynthia bola vo Francúzsku najničivejšou od roku 1999, kedy bola krajina zdevastovaná a zahynulo 92 ľudí. Víchrica tentoraz na zemi udrela silou v nárazoch 150 kilometrov za hodinu.

Bez elektrickej energie bolo ešte dnes popoludní okolo 170 tisíc francúzskych domácností. Premiér François Fillon v nedeľu označil vyčíňanie živlu za národnú katastrofu. Vláda dnes uvoľnila jeden milión eur urgentnej pomoci pre najviac postihnuté oblasti a požiadala o pomoc Európsku úniu.

Európska komisia je pripravená pomôcť najviac postihnutým krajinám, najmä Francúzsku, uviedol predseda EK Barroso vo vyhlásení, v ktorom takisto vyjadril solidaritu s ťažko postihnutými ľuďmi. Pomoc Francúzsku by mohla byť poskytnutá z Fondu solidarity, ktorý bol vytvorený po katastrofálnych povodniach, ktoré vrátane Česka postihli strednú Európu v roku 2002.

V Nemecku si víchrica vyžiadala najmenej sedem obetí. Medzi nimi je aj dvojročný chlapec, ktorého vietor v nedeľu v západonemeckom meste Biblis pravdepodobne strhol do rieky. V noci na dnešok bola kvôli popadaným stromom a billboardom prerušená prevádzka na mnohých cestách, diaľniciach a na železnici najmä na západe krajiny. Na letisku vo Frankfurte nad Mohanom v nedeľu zrušili 242 z 1270 letov, dnes meškali aj ďalšie lety.

Orkán dosahoval v Nemecku rýchlost až 180 kilometrov za hodinu. Čo do počtu obetí, bol ešte horší ako Kyrill, ktorý po sebe v Európe v roku 2007 zanechal 47 mŕtvych. Xynthia strhla stovky elektrických vedení, stromov a striech. Zanechala za sebou podľa úradov miliónové škody, ktoré odpratávajú tisíce hasičov. Dnes dopoludnia sa už prevádzka na nemeckých cestách, železnici aj vo vzduchu vracia k normálu. V regionálnej doprave však stále dochádza k oneskoreniu a výpadkom spojov, predovšetkým v najľudnatejšej spolkovej krajine Severnom Porýní-Vestfálsku.

Veterná smršť, ktorá sa sformovala nad Atlantikom, zasiahla už v sobotu pobrežie Portugalska, kde si vyžiadala jeden život: na desaťročné dieťa tú spadol strom. V susednom Španielsku víchrica usmrtila tri osoby.

Jedného mŕtveho hlási Belgicko, kde padajúci strom zabil muža na záhrade neďaleko Bruselu. Vo Švajčiarsku v nedeľu vietor dosahoval rýchlosť až 160 kilometrov za hodinu, ale žiadna obeť nie je hlásená.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu