Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Búrka Xynthia v západnej Európe má už najmenej 52 obetí

Búrka si vyžiadala najmenej 52 ľudských životov Zobraziť galériu (3)
Búrka si vyžiadala najmenej 52 ľudských životov

PARÍŽ/LISABON/LONDÝN/MADRID - Silná veterná smršť si o víkendu vo Francúzsku vyžiadala najmenej 45 mŕtvych. Smrtiaci živel sprevádza tlakovú níž Xynthia, ktorá v sobotu zasiahla Portugalsko a Španielsko a dnes sa nasunula do severnejších častí Európy. Dohromady si cez víkend zatiaľ vyžiadala 52 obetí na životoch, štyria mŕtvi sú na Pyrenejskom polostrove a traja v Nemecku. Iba vo Francúzsku pripravila búrky milión domácností o dodávky elektriny, v západných častiach Nemecka sa zastavila železničná doprava.

Najhoršie na vyčíňanie búrky doplatilo Francúzsko s 45 mŕtvymi a desiatkami ranených. Tento najnovší údaj dnes večer oznámilo ministerstvo vnútra.
    
Rýchlosť vetra na západnom pobreží dosahovalo 150 kilometrov za hodinu. Podľa agentúry AFP išlo o najsilnejšiu búrku vo Francúzsku od roku 1999, keď živel zabil 88 ľudí.
    
Prezident Nicolas Sarkozy vládu vyzval na čo najrýchlejšie prijatie solidárnych opatrení. Iba na západe Francúzska v departemente Vendée zahynulo 29 ľudí. Hladina mora sa tu zdvihla o 1,5 metra. Podľa agentúry AP sa veľa francúzskych obetí utopilo, iní zomreli po zásahu zrútenej časti budovy alebo vetvy stromu. V najviac postihnutých regiónoch na západe a v strednej časti krajiny je podľa francúzskej elektrárenskej spoločnosti EDF bez elektrického prúdu na jeden milión domácností.
    
Na západe krajiny v Charente-Maritime, AYTRE a La Rochelle, kde sú hlásené veľké povodne, vyliezali obyvatelia na strechy domov. Air France zrušila najmenej 100 zo 700 letov, ktoré dnes mali byť zrealizované na parížskom letisku Charlesa de Gaulla. Na juhu Francúzska zostalo zablokované na viacerých diaľniciach takmer 1200 kamiónov nad 7,5 tony, pretože španielske hranice boli kvôli búrke uzavreté. Francúzske železnice zrušili asi tucet spojov medzi metropolou a juhozápadom a Španielskom.
    
Na západe Nemecka si dnes Xynthia vyžiadala smrť vodiča, turistov a jednej bežkyňe. Obzvlášť silný živel postihol okolie Frankfurta nad Mohanom, kde musela byť uzavretá dôležitá diaľnica A3. Na frankfurtskom letisku odpadlo mnoho letov a v samotnom meste sa uzavrelo hlavné nádražie. V oblasti podľa agentúry DPA lietali vzduchom mobilné toalety, vyvracali sa stromy, opadávaly časti fasád domov.
    
Osem stoviek cestujúcich uviazlo pri meste Fulda v centrálnom Nemecku na tri hodiny vo vlaku Intercity-Express z Hamburgu do Zürichu, ktorý narazil do vyvráteného stromu. Železničná doprava večer bola zastavená v najľudnatejšej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Spadnuté stromy blokovali vlaky v Bádensku-Württembersku na juhozápade Nemecka.
    
Veterná smršť, ktorá sa sformovala nad Atlantikom, zasiahla už v sobotu s menšou silou portugalské pobrežia. Napriek tomu si tu vyžiadala jeden život: na desaťročné dievča tu spadol strom. V susednom Španielsku si víchrica vyžiadala tri životy. Južne od Bilbaa dosiahol orkán rekordnú rýchlosť 228 kilometrov za hodinu, informoval dnes baskický minister vnútra Rodolfo Ares.
    
Varovanie pred záplavami po výdatných dažďoch a silnom vetre v noci na dnes vydali aj britské úrady pre veľkú časť Anglicka a Walesu. Dôrazné varovanie boli vydané pre Londýn a juhovýchod Anglicka, ktoré by mohli zasiahnuť ďalšie silné dažde v čase, keď je pôda už tak presýtená vodou, a preto môžu hroziť väčšie záplavy. 
    
Búrka sa dnes posúvala ďalej na severovýchod Francúzska, do Belgicka a do Dánska. V Belgicku už si víchor vyžiadal len niekoľko ľahko zranených a nie významné materiálne škody. Česká republika síce očakáva vietor o rýchlosti cez 100 kilometrov v hodine na hrebeňoch hôr, ale na území republiky je stupeň nebezpečenstva nízky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu