Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záplavy na Madeire: Najmenej 40 obetí

Muž bojuje s vodným živlom Zobraziť galériu (6)
Muž bojuje s vodným živlom

FUNCHAL/LISABON - Počet obetí silnej búrky, ktorá v sobotu zasiahla portugalský ostrov Madeira, stúpol na 40. Informoval o tom v nedeľu predstaviteľ miestnej správy pre sociálne veci Francisco Ramos.

Ďalších viac ako 120 ľudí bolo zranených. Počet obetí podľa Ramosa zatiaľ ešte nie je konečný. Ďalších najmenej 250 ľudí prišlo o strechu nad hlavou.

Portugalsko plánuje požiadať o pomoc EÚ, vyhlásil v Lisabone minister vnútra Rui Pereira, ktorý mal následne osobne odletieť na ostrov monitorovať situáciu.

Záchranári na Madeire sa stále nedostali na všetky postihnuté územia, ich prácu komplikujú zrútené mosty a zablokované cesty, komunikáciu zase sťažuje vyradený elektrický prúd a telefónne linky. Vyradené je aj letisko v hlavnom meste Funchal. Jeho starosta Miguel Albuquerque odporučil obyvateľom, aby nevychádzali von.

Na Madeiru smeruje z Portugalska materiálna pomoc, lekárske tímy, ako aj záchranári vrátane potápačov.

Búrka, ktorú sprevádzal silný vietor a hustý dážď, spôsobila najmä na juhu Madeiry mohutné záplavy a zosuvy pôdy. Meteorológovia tvrdia, že išlo o najhoršiu búrku od roku 1993, keď zahynulo osem ľudí.

Ostrov Madeira sa nachádza v Atlantickom oceáne asi 900 kilometrov na juhozápad od pobrežia kontinentálneho Portugalska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu