Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mladý Slovák svedkom útoku v nemeckej škole

Otrasených študentov vyviedla polícia pred školu Zobraziť galériu (2)
Otrasených študentov vyviedla polícia pred školu

BRATISLAVA/LUDWIGSHAFEN – Všetko sa zbehlo veľmi rýchlo a nikto nevedel, čo sa môže stať. Ľudia prichádzali do kancelárie s rôznymi informáciami. Prvé dokonca hovorili o dvoch ozbrojených útočníkoch a 15 rukojemníkoch v budove školy. Takto popísal prvé momenty po útoku v škole v nemeckom Ludwigshafene mladý Bratislavčan (29). V čase útoku sa ocitol veľmi blízko, v priľahlej budove susediacej s areálom školy. Mal práve pracovné stretnutie.

„Vonku sme začuli krik a študenti a učitelia húfne vybiehali z budovy,“ popísal prvý moment. Na mieste ešte nebola polícia, celé to trvalo asi dve-tri minúty, kým prišli prvé policajné autá a začali zabezpečovať areál školy, ktorá má viacero objektov. „Bolo vidno, že učitelia navigovali študentov do priestoru ďalej od budovy a policajti zaberali priestor okolo objektov školy,“ konštatoval. Aj napriek tomu, že na mieste nevládla panika, “bolo vidno, že hlavne niektoré žiačky sú z celej situácie dosť otrasené.“

Zásah polície bol podľa jeho slov dosť rýchly. Postupne prichádzali ďalšie autá, hasiči a zásahové komando, nad budovou nalietaval policajný vrtuľník a v okolí uzatvorili cesty. Do akcie nasadili komando rýchleho nasadenia, ktoré zasahovalo v budove školy. Vo vedľajšej budove sa mohli cítiť v bezpečí. „Obavy o život som nemal, ale človeku prebehol mráz po chrbte,“ popísal svoje pocity. „Ale von som radšej nešiel,“ dodal.

Polícia kvôli "akútnemu ohrozeniu" rozľahlú školu, kde študuje 3200 žiakov a pôsobí 130 pedagógov, uzavrela a evakuovala. Školáci a ich učitelia našli azyl a psychologickú pomoc v neďalekej škole Anny Frankovej.

Pri útoku prišiel o život učiteľ, polícia podozrivého mladíka (23), ktorý zrejme zaútočil nožom, zadržala. S odvolaním sa na policajného hovorcu to uviedla agentúra DPA a televízia NTV. Zaútočil údajne na viac učiteľov. „Či je to žiak školy, sa zatiaľ nedá určiť,“ uviedol hovorca.

Mladý Slovák svedkom útoku
Zobraziť galériu (2)

Na Twitteri sa objavili správy o tom, že muž mal aj pištoľ. Niektorí ho označili za ďalší "čin v amoku" v nemeckej škole. Vlani šokoval Nemecko prípad na strednej škole vo Winnendene.

Do svojej bývalej strednej školy vtrhol Tim Kretschmer (17) a zbraňou svojho otca v nej postrieľal osem dievčat, jedného chlapca a tri učiteľky. Pri úteku potom zabil ďalších dvoch ľudí a nakoniec aj sám seba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu