Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Zrážka v Belgicku: Oficiálne 18 obetí, 125 zranených

V Belgicku sa čelne zrazili vlaky Zobraziť galériu (7)
V Belgicku sa čelne zrazili vlaky (Zdroj: SITA)

Aktualizované

BRUSEL - Pri čelnej zrážke dvoch regionálnych vlakov v tesnej blízkosti flámskeho mesta Halle v strednej Belgicku zahynulo dnes ráno 18 ľudí a ďalších 125 bolo zranených. Jedenásť ľudí je Zranených ťažko. Oficiálnu bilanciu uviedol dnes popoludní guvernér provincie Lodewijk De Witte. Táto bilancia nie je konečná, povedal. Podľa predchádzajúcich informácií zahynulo až 25 ľudí.

Na mieste nehody stále pracujú záchranári, niektorí cestujúci sú ešte uväznení v zničených vagónoch. Polícia vyšetruje príčinu nešťastia; podľa De Witta strojvodca z jedného vlakov zrejme prehliadol červenú. Zrážka prerušila prevádzku na niektorých domácich tratiach, nejazdia ani medzinárodné rýchliky spájajúce Belgicku s Francúzskom a Britániou.

Nešťastie sa stalo asi v 8:30 SEČ medzi Halle, 20 kilometrov juhozápadne od Bruselu, a priľahlou dedinou Buizingen. Jeden vlak spájal Leuven s mestom Braine-le-Compte, druhý mieril cez Brusel smerom na Liège. V oboch cestovalo 250 až 300 ľudí.

Prvé vagóny vlakov sa silou čelného nárazu vzpriečili a zakliesnili do seba. Práve cestujúci z prvých vagónov podľa svedkov umierali a utrpeli vážne zranenia. Jeden z ďalších vagónov zostal ležať na boku. Pri nehode sa vážne poškodili aj troleje.

Záchranári, ktorí sa doteraz predovšetkým starali o ranených, začali popoludní vyslobodzovať telá uväznené v zdemolovaných vagónoch. "V tejto chvíli sú tam ešte uväznená tela," povedal zdroj blízky záchranárom agentúre Belga. "Zbierame tiež šatstvo na mieste nešťastia, ktoré by mohlo byť užitočné pre identifikáciu," dodal.

"Nastala zrážka, bola veľmi silná. Zrazu sme sa prevrátili. Ľudia boli v šoku. Dvere sa zablokovali," povedal médiám jeden účastník nehody. "Bola to nočná mora," povedali agentúre AP ďalší rozrušení cestujúci.

Miesto nehody je mierne zasnežené a sú tam namrznuté koľaje. Médiá píšu, že ešte niekoľko hodín po zrážke na mieste nehody panoval "úplný chaos". Na trati medzi Bruselom a juhozápadom Belgickom dočasne prerušili prevádzku. Nejazdia ani vysokorýchlostné vlaky spájajúce Brusel s Parížom a Londýnom. Ľudia cestujúcich z Paríža prepravujú do Bruselu autobusmi. Tie slúžia ako náhradný dopravný prostriedok aj na iných tratiach.

Na miesto nešťastia by sa mali dostaviť premiér Yves Leterme, ktorý zrušil svoju dnešnú cestu do Kosova, ako aj kráľ Albert II.

Dnešná zrážka je najhorším železničným nešťastím v Belgicku od roku 2001, kedy pri kolízii dvoch vlakov v Bruseli zahynulo osem ľudí.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu