Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Tymošenkovej dvojka spochybnila výsledok volieb

Julia Tymošenková
Julia Tymošenková (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinské prezidentské voľby sprevádzali podvody, ktoré vrhajú pochybnosti na výsledky hlasovania, uviedol v stredu Olexander Turchynov, pravá ruka porazenej kandidátky Julie Tymošenkovej.

Podľa volebnej komisie voľby vyhral expremiér Viktor Janukovyčov s takmer 3,5-percentným náskokom pred Tymošenkovou. "V druhom kole volieb sa vyskytli podvody, ktoré výrazne ovplyvnili voľby a spochybnili výsledky hlasovania," uviedla pravá ruka Tymošenkovej vo svojom stanovisku.

Turchynov je vicepremiér a je všeobecne považovaný za číslo dva v ukrajinskej vláde. Doteraz je to najvyššie postavený predstaviteľ Tymošenkovej tábora, ktorý sa vyjadril k výsledku volieb.

Proruský kandidát Viktor Janukovyč vyhral druhé kolo ukrajinských prezidentských volieb s rozdielom 3,48 percenta. Janukovyč získal 48,95, Tymošenková 45,47 percenta hlasov, oznámila v stredu po zrátaní všetkých hlasov ústredná volebná komisia. Ďalších 4,36 percenta voličov nedalo hlas ani jednému z kandidátov. Okolo 1,19 percenta odovzdaných hlasov bolo neplatných. Aj keď sú tieto výsledky oficiálne a kompletné, musí ich ešte raz prepočítať a oficiálne potvrdiť volebná komisia. Tento proces môže trvať niekoľko týždňov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu