Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Lúpež storočia: V žiguláku si odniesol 6 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

MOSKVA - Na osem rokov za mreže poslal dnes súd v Perme na Urale páchateľa ruskej "lúpeže storočia", bývalého inkasistu miestnej banky Alexandra Šurmana (36), ktorý vlani ulúpil 250 miliónov rubľov (6 miliónov eur).

Takmer celú sumu polícia medzitým vypátrala a banke vrátila. K rovnakému trestu bol odsúdený aj lupičov komplic, vodič bankového vozidla Dmitrij Chudjakov. Počas súdneho pojednávania Šurman svoju vinu plne priznal, jeho komplic len čiastočne. Prokurátor pôvodne žiadal o poldruha roka prísnejší trest.

Šurman podľa vyšetrovateľov pri prevoze štvrť miliardy rubľov vlani 25. júna namieril svoj samopal na ďalších dvoch členov stráže a nechal vozidlo zastaviť v lese, kde ochranku zavrel v aute v priestore pre prevoz peňazí, odkiaľ preniesol vrecia s hotovosťou do svojho "žiguláka".

Prípad pútal pozornosť nielen výškou ukradnutej sumy, ale aj inými okolnosťami. Inkasista sa po čine skoro týždeň skrýval v lesnom úkryte, zatiaľ čo médiá špekulovali, že ho najskôr už zlikvidovali predpokladaní spoločníci pri lúpeži. Keď ho polícia konečne vypátrala, nekládol odpor a ukázal skrýšu, kde väčšinu lupu ukryl. Chýbalo len približne milión rubľov; vraj si už nepamätá, čo sa s týmito peniazmi stalo.

Novodobý "Robin Hood", ktorý sa vraj chcel pomstiť hrabivým bankárom, si získal sympatie verejnosti. Podľa televízie Rossija 24 by si väčšina miestnych obyvateľov priala Šurmanovo oslobodenie. Ale s podmienečnými trestami od súdu dnes odišli len lupičova manželka a svokor, u ktorých sa časť ukradnutých peňazí tiež našla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu