Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Objavili ďalšie mlieko, ktoré obsahovalo melamín

ilustračné foto
ilustračné foto

PEKING - Úrady v Číne zabavili ďalšie bližšie nespresnené množstvo mlieka obsahujúce nebezpečný melamín. Surovina pritom pochádza ešte z roku 2008, kedy v najľudnatejšej krajine planéty vypukol v tejto súvislosti škandál.

Mlieko však namiesto toho, aby ho zneškodnili, firmy nanovo zabalili a dostalo sa tak opäť do obehu. Z podvodu je podozrivých najmenej päť spoločností. Problémové mlieko odhalili úrady počas 10-dňovej razie, ktorá by mala trvať do stredy.

Čínske úrady pátrajú po asi 170 tonách sušeného mlieka obsahujúceho nebezpečnú látku melamín. Mlieko malo byť zničené už v roku 2008 po škandále, pri ktorom zomrelo najmenej šesť dojčiat. Kontaminované mliečne výrobky sa totiž objavili na pultoch viacerých čínskych predajní rok potom, čo Čína oznámila, že všetky nebezpečné produkty už boli zničené. Kontaminovanými mliečnymi výrobkami sa do septembra 2008 nakazilo spolu až 300 tisíc detí, ktoré mali vážne zdravotné problémy.

Do škandálu s melamínom ktorý prepukol v roku 2008, bolo zapojených 22 mliekarní, ktoré museli rodinám nakazených detí vyplatiť odškodné v celkovej sume 160 miliónov dolárov. Súdy už v tomto prípade odsúdili 21 ľudí, z toho dvoch na trest smrti a viacerých na doživotie. Následkom škandálu mnohé krajiny zastavili dovoz čínskych mliečnych výrobkov a v krajine museli zlikvidovať tisíce ton sušeného mlieka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu