Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Experti založili správu o klíme na študentskej práci

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Medzivládny panel pre zmeny klímy (IPCC) nedávno kritizovali za nesprávnu predpoveď rýchlosti topenia ľadovcov. Teraz sa ukázalo, že experti založili závery vo svojej poslednej správe na študentskej dizertácii a na článku z horolezeckého časopisu.

Tvrdí to Sunday Telegraph. Jeho zistenia môžu spochybniť prácu IPCC, ktorý dostal v roku 2007 Nobelovu cenu za mier. IPCC v správe z roku 2007 konštatoval, že pri zachovaní rýchlosti globálnych zmien ovzdušia sa väčšina himalájskych ľadovcov roztopí do roku 2035. Nedávno ale pripustil, že sa pomýlil o niekoľko sto rokov.

Sunday Telegraph overil zdroje citované v správe a zistil, že vychádzajú predovšetkým z článku horolezca Marka Bowen, ktorý vyšiel v časopise Climbing v roku 2002. Článok citoval pozorovania horolezcov z ich výstupov od 70. rokov.

"Prekvapilo ma, že citujú článok z horolezeckého časopisu," pripustil pre noviny Bowen. "Nie je ale dôvod, prečo nebrať do úvahy neoficiálne pozorovania horolezcov, pretože trávia veľa času na miestach, kam sa iní málokedy dostanú, a všímajú si na nich zmeny," dodal.

Ďalším prameňom bola dizertačná práca terajšieho horského sprievodcu a bojovníka proti klimatickej zmene Daria-Andriho Schworera, ktorý v nej vychádzal z rozhovorov s asi 80 horskými vodcami zo švajčiarskych Álp. Od začiatku 90. rokov vydal panel štyri hodnotiace správy.

V tej poslednej z roku 2007 dospeli autori okrem iného k záveru, že otepľovanie atmosféry v posledných päťdesiatich rokoch bolo "veľmi pravdepodobne" spôsobené njamä zvýšením emisií skleníkových plynov produkovaných ľuďmi. Práve táto správa ale obsahovala aj chybný údaj, že himalájske ľadovce sa môžu do roku 2035 zmenšiť na pätinu svojej rozlohy. Šéf IPCC Rádžendra Pacauri nedávno priznal, že predpoveď sa týka roku 2350. Teóriu o klimatických zmenách ale obhajoval ako platnú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu