Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Pilot zrúteného lietadla neposlúchol riadiacu vežu

Trosky lietadla Ethiopian Airlines Zobraziť galériu (4)
Trosky lietadla Ethiopian Airlines

BEJRÚT - Pilot lietadla spoločnosti Ethiopian Airlines, ktoré sa v pondelok krátko po štarte zrútilo do Stredozemného mora, z neznámych dôvodov neposlúchol pokyny kontrolnej veže.

Podľa servera news.com.au to vyhlásil libanonský minister obrany Elias Murr. Nehodu pravdepodobne neprežil nikto z 90 ľudí na palube. "Nahrávka príkazov ukázala, že veža oznámila pilotovi, aby kvôli búrke zmenil smer. Ale lietadlo zamierilo opačným smerom," povedal Murr v televíznom rozhovore. Dodal, že zatiaľ nie je jasné, prečo sa tak stalo.

Záchranári doteraz našli viac ako dvadsať tiel. Armáde a námorníctvu v pátraní po obetiach nehody pomáhajú aj medzinárodné jednotky OSN v Libanone. USA, Cyprus, Francúzsko a Veľká Británia poskytli na záchranné operácie lietadlá. Lietadlo odštartovalo o 1:37 z bejrútskeho medzinárodného letiska a mierilo do Addis Abeby. Krátko potom zmizlo z radarov a začalo horieť. Do mora spadlo necelých päť kilometrov od pobrežia južne od Bejrútu.

Na palube Boeingu 737-800 bolo 90 osôb, medzi nimi aj manželka francúzskeho veľvyslanca v Bejrúte Denisa Piettona. Ďalej v lietadle bolo 54 Libanončanov, 22 Etiópanov, Iračan, Sýrčania, dvaja Libanonci s britským pasom, jeden s kanadským a ďalší s ruským.

Spoločnosť Ethiopian Airlines má na rozdiel od mnohých iných afrických aeroliniek pomerne dobrú povesť. Podľa agentúry AP od roku 1988 do včerajška zaznamenala iba dve veľké nešťastie. V roku 1996 sa pri Komorských ostrovov zrútilo unesené lietadlo, ktorému došlo palivo. Zahynulo vtedy 126 zo 175 ľudí na palube. V septembri 1988 spadlo krátko po štarte lietadlo, ktoré sa stretlo s kŕdľom vtákov. Zo 104 ľudí na jeho palube 31 nehodu neprežilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu