Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Haiti žiada tri miliardy dolárov na obnovu

Haiti žiada tri miliardy dolárov na obnovu
Haiti žiada tri miliardy dolárov na obnovu

MONTREAL - Haiti chce na obnovu tri miliardy dolárov. Požiadalo o ne na medzinárodnej konferencii o obnove tejto karibskej krajiny v kanadskom Montreale. Dve miliardy majú byť určené na výstavbu nových bytov, zvyšok potom pripadá na obnovu infraštruktúry a vládnych budov.

Napriek medzinárodnej pomoci si Haiti uchovať kontrolu nad obnovou. Zemetrasenie pred dvoma týždňami zabilo vyše 150 tisíc ľudí a zanechalo státisíce zranených a ľudí bez domova.

Haitská vláda predstavila plány na obnovu zničenej metropoly Port-au-Prince. Chce na určitý čas uzavrieť centrum mesta, aby mohli odstrániť trosky a vybudovať nové stavby.

"Musíme prinútiť ľudí, aby odišli do svojich domovských provincií tým, že im tam zlepšíme životné podmienky," vyhlásil ekonomický poradca haitského premiéra Jean Bale Mathurin. Podľa neho zatiaľ opustilo metropolu 400 tisíc z troch miliónov obyvateľov.

Svetový program pre výživu (WFP) varoval, že tých, ktorí prežili, bude treba zásobovať dlhšie, ako sa predpokladalo.

"Pôvodne sme počítali s dvoma miliónmi ľudí, ktorým budeme musieť pomáhať šesť mesiacov. Bude to ale najmenej rok," povedala v New Yorku riaditeľka WFP Josette Sheeranová.

Projekt na Haiti bude podľa nej jedna z najväčších výziev programu pre výživu za posledných 40 rokov. Sheeranová vyzvala všetky armády sveta, aby pre zbedačený štát uvoľnili všetky nepotrebné konzervy s jedlom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu