Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Polícia dostávala z pouličných kamier falšovaný záznam

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA – Moskvou otriasa škandál. Pol roka dostávala tamojšia polícia z pouličných kamier falšovaný záznam a nie reálny obraz. Vedenie spoločnosti na obsluhu kamier skončilo vo väzbe kvôli obvineniu z podvodu.

Systém asi 80 tisíc pouličných kamier mal v ruskej metropole zaručiť väčšiu bezpečnosť. Stál okolo 11,5 milióna eur. Jeho efektívnosť už koncom minulého roka spochybnil šéf moskovských vyšetrovateľov. Kamery podľa neho pomohli odhaliť páchateľa len každého stého zločinu.

Pri kontrole policajti zistili, že obraz na monitoroch z mestskej kamery sa líši od ich kamery na rovnakom mieste. Jedna z firiem obsluhujúcich systém od vlaňajšieho mája do septembra posielala policajtom predtočené obrázky, aby tak zakryla výpadok viac ako polovice z ovládaných kamier na severovýchode a západe Moskvy.

Za falzifikát zinkasovala skoro 700 tisíc eur. Programátori firmy údajne na rozkaz vedenia spúšťali v programe vírus, aby znemožnili testovanie kamier, vyhľadávanie archivovaných záberov a vyradili konkurenciu.

Priatelia uväzených podnikateľov zase obviňujú konkurenciu, ktorá sa údajne pomocou polície snaží odstrániť súpera na trhu. Nejde totiž o malé peniaze. Moskva dala vlani na prevádzkovanie systému v prepočte 63 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu