Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Šesť rokov predstieral choroby, poisťovňu pripravil o milióny

ilustračné foto
ilustračné foto

MLADÁ BOLESLAV – Šesť rokov predstieral choroby, aby poisťovňu pripravil o milióny! Muž (39) z okresu Mladá Boleslav podľa polície pripravil zdravotnú poisťovňu podvodom o viac ako dva milióny českých korún (zhruba 76 360 eur).

Od roku 2002 do marca 2008 sa po celom Česku nechal takmer sústavne hospitalizovať alebo ambulantne ošetriť, choroby však len predstieral. Muž, ktorého policajti zadržali koncom minulého týždňa, je už vo väzbe a hrozí mu až osem rokov väzenia. Informoval o tom dnes hovorca mladoboleslavskej polície Ladislav Mareš.

Polícia meno poškodenej poisťovne nezverejnila. Dva milióny za šesť rokov znamenajú približne 300 tisíc (približne 11 450 eur) ročne. V miliardových objemoch, s ktorými poisťovne hospodária, to podľa vyjadrení oslovených poisťovní nie je tak veľká suma, aby dala signál o zneužívaní starostlivosti. Zdravotníctvom ročne pretečie 260 miliárd českých korún (takmer 9, 93 miliardy eur). Kontrolné systémy sa zameriavajú na drahú starostlivosť.

Muž chcel údajne zdravotnícke zariadenia využiť na bezplatné stravovanie a prespanie a na získanie návykových látok. "Úmyselne uvádzal lekárov a zdravotnícky personál do omylu, zdravotné problémy predstieral a nikdy ošetrujúcemu lekárovi neuviedol predchádzajúce vyšetrenia alebo vykonanie vysoko odborných diagnostických lekárskych úkonov," uviedol Mareš.

Prípad polícia začala vyšetrovať už koncom roku 2007, kedy sa na ňu obrátila poškodená poisťovňa. Kriminalisti zatiaľ prišli na 349 prípadov, keď muž zneužil peniaze z verejného zdravotného poistenia, zrejme nejde o počet konečný. V zozname ešte nie je pomoc poskytnutá záchrannými službami.

Podozrivý si v mnohých prípadoch privolal lekára, nechal sa ošetriť, ale dopravu do nemocnice väčšinou odmietol. Lekárom napríklad tvrdil, že má alergiu na včelie bodnutie. Aby pôsobil vierohodne a bol mu podaný liek, na ktorom je závislý, nechal sa dokonca včelou skutočne bodnúť.

Podľa doterajšieho vyšetrovania a lekárskych správ bol napríklad vo fakultných nemocniciach v Hradci Králové, Olomouci a Brne, ďalej v Prahe, Ostrave, Jihlave, Moste, Nymburku, Mělníku, Kolíne, Klatovoch, Bílovci, Bohumíně, Zlíne, Liberci, Ústí nad Labem, Vrchlabí , Českých Budějoviciach, Karlových Varoch, Mariánskych Lázňach, Kolíne a mnohých ďalších.

Od marca 2008 do júna minulého roka bol vo väzení, ale po prepustení v trestnej činnosti pokračoval. "V súčasnosti prešetrujeme ďalšie zneužitie prostriedkov vo výške cez dvadsať tisíc korún (skoro 765 eur – pozn. redakcie)," dodal Mareš. Poisťovne sa spoliehajú na to, čo im vykáže lekár. Automatický kontrolný systém preveruje správnosť vyplnenia dokladov a zodpovedajúcich kódov. Náhodné kontroly revíznych lekárov sa zameriavajú hlavne na drahú starostlivosť, napríklad na jednotkách intenzívnej starostlivosti alebo operáciu kardiostimulátorov a protéz. Poisťovne cielene vyšetrujú prípady, keď dostanú hlásenie od lekára, ktorý má podozrenie na zneužívanie starostlivosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu