Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Počet obetí výbuchu v Česku stúpol na dve, 13 zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RUDNÍK - V továrni gumární Avon Automotive v Rudníku na Trutnovsku dnes ráno vybuchli dve akumulačné nádrže na stlačenú paru. Pri nešťastí zomrela žena (33), jeden z trojice ťažko zranených zomrel dopoludnia v hradeckej fakultnej nemocnici.

Potvrdil to Jaromír Kočí z hradeckej chirurgickej kliniky. Ďalších 13 ľudí utrpelo pri nešťastí ľahké zranenia, povedal popoludní riaditeľ hradeckej záchrannej služby Ladislav Žabka. Explózia podľa polície spôsobila škody za desiatky miliónov korún. V hradeckej nemocnici naďalej zostává v kritickom stave ďalší ťažko zranený muž, ďalší ťažko zranený je v nemocnici v Jilemnici.

Príčinu nehody vyšetruje policia. "Vyšetrovatelia sú stále na mieste a prehľadávajú miesto činu," povedal popoludní hovorca polície Jiří Prouza. "Poškodené objekty už prezerá statik, ktorého povolala firma," povedal Prouza. Vedenie spoločnosti v prehlásení vyjadrilo sústrasť pozostalým a s rodinami sa už také spojilo, uviedol.

Podľa hovorkyne hasičov Martiny Žahourkové explodovali nádrže na stlačenú technologickú paru, ktoré sa nachádzali pod prístreškom vedľa budovy. "Následkom explózie došlo k zrútení strechy a časti nevyužívaného objektu, kde sa nachádza laboratórium a kancelária. Vonku stojaci kamión bol tlakovou vlnou odhodený na vedľa stojacu výrobnú halu," uviedla.

Podľa nej pri výbuchu neunikli žiadne nebezpečné látky. Zdravie ani životy obyvateľov Rudníka nie sú ohrozené. Sutiny zrúteného nevyužívaného objektu prehľadal aj kynológ, žiadnu osobu však v troskách domu nenašiel.

Poškodený objekt vyzerá ako po zásahu delostreleckým granátom. Okolité budovy majú vybité okná, strhané odkvapy. Tlaková vlna po areáli továrne rozmetala palety a prepravky. Kusy plechov zo striech odniesla desiatky metrov od miesta explózie. Niektoré trosky skončili až v neďalekom lese. Zhruba päťdesiat metrov od miesta explózie odletela aj jedna z nádrží.

Riaditeľ záchranárov povedal, že udalosť bola záchranárom nahlásená o 05:45. "Po explózii plynu sa prepadla strecha objektu, ktorá zasypala niekoľko ľudí," povedal. Na mieste zasahovalo 12 posádok záchranárov a desiatky hasičov.

V obci Rudník po výbuchu nešla niekoľko hodín elektrina. Starostka Ivana Pavlíková poobede povedala, že nešťastie obyvateľov obce zasiahlo. "V podniku pracujú väčšinou ľudia z Rudníka, tí čo zomreli, boli miestni, všetci sú z toho v šoku, je to tragický začiatok nového roka," povedala Pavlíková. Firma podľa nej bude naďalej v čiastočnej prevádzke. "Kvôli explózii chyba para niektorým výrobným technológiám aj pre vykurovanie, ale už sa zháňa náhradné vykurovanie," povedala Pavlíková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu