Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Potápači uviazli v jaskyni, strávili tam aj vianoce!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LILLE - Traja francúzski amatérski speleológovia boli nútení stráviť Vianoce v hĺbke 700 metrov pod povrchom, pretože im východ zo skúmanej jaskyne Romy v Pyrenejach v stredu uzavrela nečakane zvýšená hladina podzemnej rieky.

Záchranná expedícia sa k nim dostala až dnes a zistila, že sú živí a zdraví, trpia iba nedostatkom potravy. Ich vyslobodenie bude náročné, pretože budú musieť preplávať vodným sifónom; akcia môže trvať dva dni, oznámila dnes francúzska polícia.

Speleológovia z Lille mapovali jaskynný systém patriaci k priepasti Romy v západných Pyrenejach. Prenikli suchým sifónom do ďalších podzemných priestorov, štyria zostali pred sifónom. Silné oteplenie v uplynulých dňoch urýchlilo topenie horského snehu, takže sa zreteľne zvýšila hladina vodného toku prechádzajúceho podložím.

Voda zaplavila prírodný sifón a uzavrela trojicu v zadnej jaskyni. Štvorica pred sifónom najprv čakala v podzemnom bivaku zriadenom vo vyššej polohe, či voda klesne a kolegovia sa vrátia, keď však topenie nezoslablo a preto ani hladina podzemnej vody neklesala, vystúpili dvaja na Štedrý večer na povrch privolať pomoc. Ďalší dvaja udržiavali kontakt s kolegami.

Záchranári sa na Boží hod pokúsili uväznených vyprostiť, chýbalo im však potrebné vybavenie. Privolali teda jaskynných potápačov, ktorí sa dnes k uviaznutej trojici dostali. Zistili, že sú zdravotne v poriadku, ale trpia hladom.

Potápači preto začali sifónom k uväzneným dopravovať potraviny a potom rezervné potápačské obleky a dýchacie prístroje, aby muži mohli sifónom preplávať. Chcú tiež trhavinou rozšíriť príliš úzke hrdlo sifónu. Zatiaľ nie je jasné, ako dlho môže záchranná akcia trvať. Odhady vychádzajú na 12 hodín, ak pôjde všetko hladko, až na dva dni, ak bude potrebné riešiť ďalšie problémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu