Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Žena po útoku na pápeža skončila v nemocnici

Susanna Maiolo
Susanna Maiolo

VATIKÁN - Mladú ženu, ktorá počas štvrtkovej omše vo vatikánskej Bazilike svätého Petra zaútočila na pápeža Benedikta XVI., previezli do nemocnice.

V piatok o tom informoval hovorca Svätej stolice Federico Lombardi, ktorý psychicky narušenú útočníčku identifikoval ako Susannu Maiolovú (25) s dvojitým švajčiarsko-talianskym občianstvom. Hoci žena nebola ozbrojená, incident je významný tým, že ide o prvý prípad počas Benediktovho pontifikátu, keď sa s ním potenciálny útočník dostal do priameho kontaktu.

Maiolová v červenom svetri na začiatku omše preskočila bezpečnostné zátarasy a vrhla sa na pápeža (82) kráčajúceho k oltáru so zlatým krížom. Proti útočníčke ihneď zasiahla bezpečnostná služba, napriek tomu sa jej však podarilo chytiť Benedikta za rúcho a strhnúť ho na podlahu. Nezranený pápež bol o niekoľko sekúnd opäť na nohách a pokračoval v slúžení omše. Počas útoku však spadol kardinál Roger Etchegaray (87) stojaci niekoľko metrov od pápeža, pričom utrpel zlomeninu nohy.

Podľa Vatikánu sa Maiolová pokúsila o útok aj počas minuloročnej polnočnej omše, ale príslušníci stráže ju vtedy stihli zastaviť hneď po preskočení zátarasy. Lombardi ženu označil za "očividne nevyrovnanú", konkrétny motív jej konania však zatiaľ nie je známy. Ako uviedla talianska tlačová agentúra ANSA, žena pri vypočúvaní vatikánskou políciou povedala, že pápeža chcela objať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu