Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pápeža pred omšou zrazila žena na zem!

Žena v červenom preskakuje bariéru
Žena v červenom preskakuje bariéru

VATIKÁN - Začiatok polnočnej omše vo štvrtok vo Vatikáne narušila údajne psychicky narušená žena, ktorá prekonala bezpečnostné zábrany a pápeža Benedikta XVI. kráčajúceho k oltáru zrazila k zemi.

Pápež pri incidente neutrpel žiadne zranenia a omšu, ktorá tento rok kvôli jej náročnému programu začala netradične v 22:00 SEČ, v poriadku zahájil. Podľa agentúry AP to oznámil hovorca Vatikánu Ciro Benedettini.

Pápež (82) sa rýchlo postavil na nohy a ďalej kľudne pokračoval v chôdzi, dodal Benedettini. Pri oltári potom zahájil tradičné polnočné kázanie.

Ženu okamžite zadržala vatikánska bezpečnosť. Rovnako zrazila k zemi kardinála Rogera Etchegaraya (88), dodal Benedettini. Kardinál bol následne prevezený do nemocnice na lekársku prehliadku.

Talianska štátna televízia RAI odvysielala videonahrávku, na ktorej zahalená žena v červenom preskočila drevenú zábranu a utekala smerom k pápežovi. Na videu natočenom svedkom sa "útočníčka" pokúsila Benediktovi strhnúť rúcho, následne ju zrazila na zem ochranka. Podľa AP sa zo záberu zdá, že pápež padá priamo na ženu.

"Stále som otrasená," povedala MaryBeth Burnsová z mesta Paris v Texase, ktorá stála v tesnej blízkosti "útočníčky". Bola som len asi dva metre od nej, spresnila. Burnsová prišla so svojou rodinou z USA do Talianska a Vatikánu pri príležitosti vianočných sviatkov.

Pápež pri páde prišiel o mitru, obradnú pokrývku hlavy vysokých cirkevných hodnostárov, a ďalšie doplnky. Na zemi ležal niekoľko sekúnd, než sa za pomoci ostatných postavil opäť na nohy.

"Viva il papa (Nech žije pápež)!" vykríkol dav potom, čo Benedikt XVI. vstal. Potom sa obklopený ochrankou vydal k hlavnému oltáru. Behom nasledujúceho kázania sa o incidente nezmienil.

K podobnému narušeniu bezpečnosti došlo aj behom minuloročnej polnočnej omše. Na konci bohoslužby sa istá žena pokúsila preskočiť zábranu a dostať sa do tesnej blízkosti Benedikta XVI. Na jej snahu ale rýchlo zareagovala ochranka, ktorá ju zrazila k zemi. Aj táto žena bola oblečená v červenom. Podľa Benedettiniho je zatiaľ nejasné, či ide o tú istú osobu, ktorá spôsobila štvrtkový rozruch. Na pápežovu bezpečnosť dohliada švajčiarska garda spoločne s talianskou a vatikánskou políciou. Od teroristických útokov na USA 11. septembra 2001 sprísnil Vatikán bezpečnostné podmienky. Teraz sa musí každý, kto chce vstúpiť na Námestie Svätého Petra, podrobiť prehliadke detektorom kovov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu