Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Česi a Slováci oslávia vianoce v Kosove spoločne

Vojaci slúžiaci na základni Šajkovac
Vojaci slúžiaci na základni Šajkovac

ŠAJKOVAC - Spoločné Vianoce oslávia príslušníci českého a slovenského kontingentu KFOR na kosovskej základni pri meste Šajkovac. Vojaci sa môžu tešiť na štedrovečernú hostinu a polnočnú omšu.

Čas do slávnosti môžu tí, ktorí nebudú plniť úlohy v teréne, tráviť športom. Českých vojakov dnes v Šajkovaci navštívil náčelník generálneho štábu českej armády Vlastimil Picek, ktorý im odovzdal vianočné darčeky a pripil na ich úspechy.

Pickova návšteva Kosova nasledovala po pondelňajšej zastávke v Afganistane, kde tiež navštívil príslušníkov slovenského kontingentu. I tam odovzdal kapitánom darčeky, ktoré vojaci na Štedrý deň dostanú. Picka sprevádzal spevák a gitarista brnenskej kapely Kamelot Roman Horký.

Česi zdieľajú v Kosove so Slovákmi základňu a podľa slov kaplána Romana Lukáša majú veľmi dobré vzťahy. Spoločne už úspešne oslávili Mikuláša, a preto sa rozhodli spoločne zorganizovať aj vianočné oslavy. Podľa oficiálnych údajov na webe Severoatlantickej aliancie slúžia v Kosove 393 Čechov a 145 Slovákov.

Príslušníci 15. kontingentu budú v Kosove do februára, potom sa vrátia do vlasti. Armádne velenie počíta s postupným sťahovaním slovenských vojakov z tejto oblasti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu