Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Policajný major vraždil opitý, chcel zastreliť 22 ľudí!

Denis Jevsjukov
Denis Jevsjukov

MOSKVA - V Moskve dnes začína procesu s bývalým policajným náčelníkom moskovskej štvrti Caricyno, majorom Denis Jevsjukovom, obžalovaným zo spáchania niekoľkých vrážd a z pokusu o zastrelenie viac ako dvoch desiatok ľudí.

Krviprelievanie, ktoré opitý dôstojník spáchal koncom apríla v jednej moskovskej samoobsluhe, sa stalo jedným z najznámejších zločinov tohto roku a údajného páchateľa médiá vzápätí prekrstili na "krvavého majora". Prípad odštartoval sériu škandálov v ruskej polícii. Vzápätí po čine prezident Dmitrij Medvedev odvolal dlhoročného šéfa moskovskej polície generála Vladimira Pronina.

Ten údajne najprv presviedčal zatknutého majora, aby radšej spáchal samovraždu. Jevsjukov naopak generála žiadal o oslobodenie pod hrozbou, že inak budú padať ďalšie hlavy. Noviny zakrátko odhalili, že mladý dôstojník za kariéru vďačil úplatkom nadriadeným a núteným priznaním od podozrivých, čo vraj býva rozšírená prax. Dnešné pojednávaní za zatvorenými dverami sa obmedzilo na procedurálne otázky.

Vlastné súd, už verejný, sa má začať 28. decembra. Miesto poroty si bývalý policajt radšej zvolil možnosť, aby ho súdili traja profesionálni sudcovia. Obvinenému hrozí až doživotie, ak sa obžalobe podarí dokázať, že v noci na 27. apríla v opitosti spáchal dve vraždy a pokúsil sa o vraždu ďalších 22 ľudí, z ktorých sedem zranil.

Chcel zastreliť aj policajnú hliadku, po ktorej vypálil deväť rán, ako ho zatkla. Podľa prvých správ z miesta činu Jevsjukov zastrelil troch ľudí a ďalších šesť zranil. "Vôbec sa nestrachuje. Správa sa drzo, vyzývavo," povedal o dnešnom Jevsjukovově vystupovania advokát Igor Trunov, ktorý na súde zastupuje dve obete. Takéto správanie obvineného však podľa advokáta umožňuje skôr dúfať v odhalenie celej pravdy, ako keby sa hral na kajúcnika.

Predtým Trunov neskrýval pochybnosti o objektívnosti vyšetrovania a napríklad upozornil, že zo zbrane a nábojníc zmizli odtlačky prstov. Obhajoba sa zdržala komentára pred novinármi. Jevsjukovov prípad nie je ojedinelý, čierne rubriky teraz pravidelne plnia ďalšie zločiny strážcov poriadku. V októbri v Omsku žiarlivý policajt zastrelil svoje dievča a taxikára a potom spáchal samovraždu.

O dva týždne neskôr v Tuve opitý policajný dôstojník zastrelil dopravného strážnika a zranil jeho kolegu, než skoncoval sám so sebou. O deň neskôr v rovnakej oblasti dopravný inšpektor zastrelil stredoškoláka, ktorý ho údajne ohrozoval pištoľou, a zranil jeho spolužiačku; neskôr sa ukázalo, že zbraň do auta podstrčili dodatočne.

Minulý mesiac v Moskve policajt ubil na ulici prisťahovalca z Abcházska, takmer súčasne v Petrohrade kopance iného strážnika spôsobili ďalšiu smrť. Tento mesiac v Moskve zadržali páchateľa početných znásilnení, podozrivým sa ukázal byť dopravný inšpektor. Dnes prokuratúra oznámila zatknutie kriminalistov, ktorý v Surgute na Sibíri zastrelil pri výsluchu podozrivého z vraždy.

Kvôli sérii škandálov dokonca jeden z poslancov vládnucej strany Jednotné Rusko verejne vyzval na rozpustenie ministerstva vnútra. Premiér Vladimir Putin však tento nápad zavrhol, keď podľa neho nemožno očierňovať všetkých strážcov poriadku, ktorých je už viac ako vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu