Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zima v Európe: Dopravné problémy a obete na životoch

Snehová búrka vo Francúzsku.
Snehová búrka vo Francúzsku. (Zdroj: SITA)

PRAHA - Najmenej sedem ľudí sa podľa dnešných správ agentúr stalo obeťami studenej vlny, ktorá zasiahla väčšinu Európy. V mnohých krajinách sú problémy v cestnej doprave, zasiahnutá je aj letecká doprava, okrem iného veľké letiská v Londýne, Bruseli a Paríži.

Najmenej päť ľudských životov si vo štvrtok vyžiadala zima v Poľsku. Od jesene tak na podchladenie v krajine zomrelo už 28 ľudí. Husté sneženie a vietor vo štvrtok ochromili dopravu vo Varšave aj inde, v mestách sa tvorili obrovské zápchy, niekoľkonásobne sa zvýšil počet dopravných nehôd, pretože mnoho vodičov vycestovalo na letných pneumatikách.

Dnes sú problémy najmä na železnici, kvôli možnému poškodeniu mosta nejazdia vlaky z Poznane a Lehnice do Wroclawi. Na staniciach stoja v zime stovky cestujúcich. V obci Skoki vo Veľkopoľsku dnes nad vozidlom stratila kontrolu žiačka autoškoly a dostala šmyk. Pri havárii zomrel inštruktor, adeptku na vodičský preukaz v ťažkom stave previezli do nemocnice.

Cez víkend by na východe Poľska mali teploty klesnúť až k 20 pod nulou. V Moskve, ktorú dvadsaťstupňové mrazy sužujú už niekoľko dní, zamrzol v noci na dnešok ďalší človek, od novembra už devätnásty. Desiatky ďalších ľudí utrpeli omrzliny, napísala agentúra DPA.

S mrazom bojujú ľudia aj v iných častiach Ruska. V Tyvskej republike pri mongolských hraniciach klesla ortuť teplomera na mínus 40 stupňov Celzia. Takúto zimu uvítali školáci, pretože mnoho škôl zrušilo výučbu.

V Nemecku sa stal obeťou zimy bezdomovec (62), ktorý zamrzol v meste Bendorf v Porýní-Falcku. Nájdený bol už v stredu, ale až dnes sa ho podarilo identifikovať.

Väčšinu Nemecka pokrýva sneh. Vo štvrtok sa na klzkých cestách odohrala séria dopravných nehôd, vo väčšine prípadov si však vyžiadali len hmotné škody. Dnes bola len v Hamburgu polícia volaná k 130 nehodám zavineným hustým snežením.

V Rakúsku dnes v noci namerali mínus 24 stupňov. Bolo to v St. Jakob vo východnom Tirolsku. Chladnejšie tam v tento deň bolo v uplynulých 60 rokoch len v roku 1996, keď tam bolo mínus 26,8 stupňa. V noci na sobotu čakajú meteorológovia v niektorých alpských údoliach až mínus 25 stupňov a aj v nížinách má byť až mínus 16.

Ďalej na západe kontinentu bola dnes postihnutá letecká doprava v niektorých dôležitých metropolách. Londýnske letisko Gatwick je kvôli snehu a poľadovici uzavreté. Sedem hodín stálo aj ďalšie londýnske letisko Luton. Hlavné letisko britskej metropoly Heathrow funguje.

Inde vo Veľkej Británii, zvlášť na juhovýchode a severovýchode Anglicka, museli stovky automobilistov stráviť noc vo vozoch na zasnežených diaľniciach. Len v Essexe bolo zaznamenaných 180 dopravných nehôd. V južnom Anglicku boli uzavreté desiatky škôl a bola postihnutá železničná doprava. Vrátane soboty sa má chladné počasie rozširovať aj do severnejšie položených oblastí Britských ostrovov.

Na letisku v Bruseli bolo dnes ráno aj kvôli snehu a poľadovici zrušených 30 odletov a 70 lietadiel nemohlo pristáť. Na belgických diaľniciach boli už vo štvrtok večer stokilometrové zápchy a dnes sa tvorili znova. Len v Bruseli a jeho okolí dosiahli ráno celkovej dĺžky 350 kilometrov. Železnice ale fungovali skoro normálne. Na parížskych letiskách Roissy a Orly bolo dnes ráno zrušených 30 percent vzletov a pristátí. Z Roissy nemohli už vo štvrtok večer odletieť stovky cestujúcich.

Pohotovosť kvôli snehu a poľadovici bola vyhlásená v 54 zo stovky francúzskych departmentov. Zatiaľ čo v parížskej oblasti fungovala doprava normálne, problémy boli na juhu v Bordeaux, Toulouse a v ich okolí. Nemecké letiská zatiaľ problémy kvôli snehu nehlásili.

Z Rumunska hlási agentúra AFP problémy na letisku v Bukurešti a na niektorých železničných ťahoch a prerušenie dodávok elektriny do niektorých dedín.

Problémy na cestách sú aj v Grécku, nie síce kvôli snehu, ale kvôli silným dažďom, ktoré vyvolali zosuvy pôdy. Pri jednom z nich prišiel o život taliansky inžinier pracujúci na stavbe tunela asi 400 kilometrov severne od Atén. Kvôli zosuvom bola prerušená hlavná cestná os krajiny, diaľnice medzi Aténami a Solúnom. Výluka má trvať niekoľko týždňov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu