Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Zranený Berlusconi sa chystá na plastiku

Predseda talianskej vlády Silvio Berlusconi
Predseda talianskej vlády Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

MILÁNO - Predseda talianskej vlády Silvio Berlusconi (73), ktorého v nedeľu na tvári zranil útočník, bol dnes po štyroch dňoch prepustený z milánskej nemocnice svätého Rafaela. V najbližších dňoch chce politik navštíviť súkromnú kliniku vo Švajčiarsku, kde si chce nechať odstrániť jazvy z tváre. Informovali o tom zahraničné agentúry.

Berlusconi v nedeľu popoludní v Miláne po mítingu svojej strany utŕžil ranu do tváre suvenírom v podobe milánskej katedrály. Hodil ho po ňom Massimo Tartaglia (42), ktorého zadržala polícia. Premiér so zakrvavenou tvárou odišiel do nemocnice. Má pohmoždenú tvár, poranené pery, poškodené dva zuby a nalomený nos.

Šéf vlády hneď po svojom dnešnom prepustení z nemocnice vydal vyhlásenie, v ktorom vyzval Taliansko k dialógu. "Z týchto dní si zapamätám dve veci: nenávisť niektorých ľudí a lásku toľkých Talianov," uviedol Berlusconi.

"Ak z toho, čo sa stalo, vyplýva, že si viac uvedomujeme potrebu umiernenosti a väčšej poctivosti v talianskej politike, potom moja bolesť nebola zbytočná," napísal premiér. Na adresu svojich stúpencov a odporcov vyhlásil, že chce "s ešte väčšou silou a odhodlaním ako predtým" pokračovať v reformách. "Dlžím to nášmu ľudu, dlžíme to našej demokracii, v ktorej nemôžu prevážiť násilie a kamene, ani - a to je ešte horšie - násilie slov," uviedol.

Berlusconi bol podľa svojich slov potešený, že ho v nemocnici navštívili predstavitelia opozície, vrátane jej vodcu Piera Luigiho Bersaniho. Vyjadril želanie, aby sa všetci jeho odporcovia skutočne dokázali čestným spôsobom dištancovať od tých, ktorí nabádajú k násiliu.

Hoci nedeľný útok na Berlusconiho bol podľa názoru polície izolovaným aktom, vládne strany a opozícia sa v čase premiérovho pobytu v nemocnici vzájomne obviňovali z podnecovania politickej nenávisti.

Premiér od druhého dňa po útoku sledoval dennú tlač a podľa médií sa v utorok chvíľu pozeral v televízii na politické vysielanie, ktoré ho údajne rozčúlilo. Podľa denníka Corriere della Sera bol pobúrený tým, že bol v programe Ballarat označený za toho, kto je príčinou ovzdušia nenávisti v krajine. Tiež ho rozhorčilo zistenie, že podľa jedného prieskumu sa útočníka zastávajú dvaja z desiatich Talianov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu