Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Berlusconi na klinike, útočníka zatkli a obvinili

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

RÍM - Taliansky premiér Silvio Berlusconi (73), ktorý sa v nedeľu večer v Miláne stal obeťou útoku, má vážne pomliaždenú tvár, vonkajšie a vnútorné poranenia hornej pery, dva zlomené zuby a drobnú zlomeninu nosa. Útočníka, ktorý sa asi desať rokov lieči s psychickými problémami, zatkli a obvinili z ťažkého ublíženia na zdraví.

Berlusconi strávil v nemocnici pokojnú noc a hneď ráno si žiadal noviny. Jeho osobný lekár Alberto Zangrillo uviedol, že v nemocnici zostane ešte deň alebo dva na pozorovanie. "Premiér Berlusconi, rýchlo sa uzdrav. Skutoční Taliani sú vždy s tebou," hlása transparent vyzdobený talianskou vlajkou, ktorý zavesili na bránu nemocnice.

Útočníka Massimilana Tartagliu (42) obvinili z úmyselného ťažkého ublíženia na tele, umiestnili do izolácie v milánskom väzení a je nepretržite strážený. Jeho otec, ktorý je činom údajne zdesený, vyhlásil, že spolu o politike hovorili len zriedka. Ešte večer telefonoval do nemocnice, aby sa spýtal na premiérov stav.

Tartaglia do premiéra hodil malú repliku milánskeho dómu, suvenír pre turistov s kovovým podstavcom. Všetko sa zbehlo veľmi rýchlo. Premiéra po predvolebnom mítingu svojej strany obklopili cestou k autu jeho priaznivci. Ľudia mu tlačili ruky, Berlusconi sa trochu nachýlil a tu sa zrazu objavila ruka so soškou dómu, ktoré ho zasiahla do tváre z pravej strany, popísal situáciu jeho stranícky kolega Doriano Riparbelli. Berlusconi klesol v kolenách, ale v tej chvíli zasiahla jeho stráž a odviedla ho do vozidla. Vnútri si premiér čistil krv vreckovkou a otvoril dvere vozidla a vystúpil von. Zrejme preto, aby bežal za útočníkom a spýtal sa ho, prečo to urobil, pokračoval Riparbelli. Ochranka ho však presvedčila, aby sa vrátil.

Taliansky prezident Giorgio Napolitano napadnutia premiéra tvrdo odsúdil. Pridali sa ďalšie osobnosti, vrátane ľavicových politikov. Vodca hlavnej opozičnej Demokratickej strany Pier Luigi Bersani označil útok za odsúdeniahodný. Berlusconiho predchodca v čele talianskej vlády Romano Prodi nad ním vyjadril hlboké pobúrenie a šéfovi súčasnej vlády zaželal skoré uzdravenie.

"Ide o výnimočne hanebné hrubé napadnutie," uviedla vo vyhlásení biskupská konferencia, ktorá vyzvala na pokojnejšiu a kultúrnejšiu klímu v krajine, v ktorej by sa všetci vzájomne rešpektovali. Berlusconi sa stal terčom podobného útoku aj pred niekoľkými rokmi v Ríme, kde po ňom hodil útočník fotografický statív a poranil ho na hlave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu