Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na internet unikol manuál pre kontroly na letisku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - V USA sa na internet nedopatrením dostal manuál, ktorým sa riadi bezpečnostný personál pri kontrole na letiskách.

Dokument na 93 stranách obsahuje napríklad informácie o tom, kto by mal byť kontrolovaný, ako často by sa mala batožina prehľadávať kvôli výbušninám, alebo ako by sa malo zaobchádzať s agentmi CIA, ktorí sprevádzajú spravodajsky cenné osoby, uviedla televízna stanica CBS News.

Americký Úrad pre bezpečnosť v doprave (TSA), ktorý má prehliadky na starosti, sa však bráni tým, že manuál je zastaraný. Verzia, ktorá unikla na internet, údajne pochádza z roku 2008. Od toho času podľa úradu manuál aktualizovali šesťkrát. Podľa CBS je ale z dokumentu jasné, že nemal byť nikdy zverejnený.

Z manuálu napríklad vyplýva, že cestujúci z približne desiatich krajín vrátane Kuby, Severnej Kórey, Somálska alebo Jemenu, vždy na amerických letiskách čaká dôkladná osobná prehliadka. Dokument obsahuje aj vzory preukazov členov CIA alebo amerického Kongresu, ktoré si tak teraz môžu podľa stanice CBS skopírovať zločinci či teroristi. Podľa manuálu tiež nie je nutné prehľadávať kvôli výbušninám vozíky pre telesne postihnutých alebo protézy.

Podľa TSA sa manuál omylom dostal na stránku, na ktorej americká vláda ponúka pracovné príležitosti. Citlivé pasáže ale dokument údajne neobsahoval. Podľa CBS News je to pravda len čiastočne. Autor dokumentu vo formáte PDF síce tieto pasáže začiernil, úprava sa dala v programe pre vytváranie týchto dokumentov ľahko odstrániť. "Úplne jasne to bola školácka chyba. Nezostáva než to označiť za predčasné Vianoce ľuďom, ktorí nezákonne obchodujú s týmto typom informácií," povedal stanici John Abell z časopisu Wired Magazine, ktorý sa zameriava na informačné technológie.

Úrad pre bezpečnosť v doprave, ktorý vznikol v roku 2001 v reakcii na teroristické útoky z 11. septembra, teraz prípad vyšetruje a údajne ho považuje za vážny. Zároveň však uviedol, že súčasné postupy pre letiskové kontroly sú "solídne".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu