Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kňazi desaťročia zneužívali deti, Vatikán sa ospravedlnil

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DUBLIN - Írski katolícki kňazi desaťročia sexuálne zneužívali deti. Vyslanec Vatikánu v Dubline vyjadril včera svoje poľutovanie aj nad zakrývaním týchto prípadov pred verejnosťou a úradmi najvyššími predstaviteľmi cirkvi. V reakcii na odhalenie zneužívania sa tiež ospravedlnil za "všetky chyby z našej strany".

Ospravedlnenie pápežského nuncia Giuseppeho Leanzu prišlo po jeho stretnutí s írskym ministrom zahraničných vecí Micheálom Martinom, ktorý vyjadril hlboké sklamanie nad mlčaním Vatikánu v súvislosti s aférou.

V minulomesačnej odsudzujúcej správe sudkyne Yvonne Murphyovej sa píše, že dublinskí arcibiskupi viac ako tri desaťročia zakrývali zneužívanie duchovnými a o ich zločinoch neinformovali políciu.

"Vyjadrujem opäť môj šok, moje zhrozenie a úplne chápem hnev ľudí a utrpenie tých, ktorých zneužívali," uviedol nuncius po rozhovore s Martinom. "Takže to úplne odsudzujeme. Ak z našej strany došlo k akejkoľvek chybe... ospravedlňujeme sa za to," povedal. "Samozrejme, nemali sme žiaden úmysel nespolupracovať... s komisiou (pri vyšetrovaní zakrývania zneužívania v Dubline)," dodal.

Vatikánsky vyslanec v Dubline sa stal terčom kritiky po tom, ako sa v Murphyovej správe objavila správa o tom, že od Vatikánu požadovala vydanie všetkých dokumentov súvisiacich so sexuálnym zneužívaním kňazmi v najväčšej írskej arcidiecéze, avšak "nedostala žiadnu odpoveď".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu