Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rusko smúti, obetí požiaru je 112

Nočný klub v meste Perm po požiari
Nočný klub v meste Perm po požiari (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko si v pondelok štátnym smútkom uctilo pamiatku 112 obetí ničivého požiaru v nočnom klube v meste Perm. Vysielanie viacerých televíznych programov preto zrušili a vlajky po celej krajine spustili na pol žrde.

V samotnom Perme umiestnili miestni obyvatelia stovky kvetov pred nočným klubom Chromý kôň, ktorý je teraz obkolesený tisíckami sviečok a fotografiami zosnulých.

Počet obetí piatkového požiaru nočného klubu v Perme dosiahol v nedeľu číslo 112. Bude sa však pravdepodobne zvyšovať, keďže zo 120 hospitalizovaných sa 26 ľudí momentálne nachádza vo vážnom stave v permskej nemocnici. Ostatní boli prevezení do národných centier pre liečbu popálenín - do Moskvy, Petrohradu a Čeľabinska.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev v sobotu nariadil zriadenie vládnej komisie, ktorá má okolnosti celej tragédie vyšetriť. Medvedev prisľúbil prísne potrestanie vinníkov tragédie, polícia už v tejto súvislosti zadržala dvoch majiteľov a manažéra klubu za nedodržanie bezpečnostných predpisov.

V nočnom klube sa v čase tragédie malo nachádzať približne 230 ľudí, ktorí tam oslavovali ôsme výročie jeho otvorenia. Väčšinu tvorili zamestnanci podniku a ich príbuzní. Oheň sa vznietil od zábavnej pyrochtechniky, ktorú odpaľovali z pódia. Jedna raketa zasiahla strop, ktorý sa následne zapálil. Klub mal len jeden východ, čo znemožnilo rýchly únik. Väčšina obetí sa zadusila dymom alebo ich ušliapal dav, ktorý sa nahrnul k východu.

Majiteľov klubu údajne opakovane upozorňovali, aby zmenili interiér, ktorý nezodpovedal požiarnym predpisom. Tí však tieto výzvy odignorovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu