Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Kľúčom k liečbe rakoviny kože môžu byť – klokany!

ilustračné foto
ilustračné foto

SYDNEY - Spôsob, akým klokany opravujú svoju DNA, by podľa vedcov mohol byť kľúčom, ako predísť rakovine kože. Pokúša sa preto nájsť enzým, ktorého prostredníctvom môžu vačkovce a ďalšie živočíchy napraviť poškodenie buniek, ktoré u človeka vedie k vzniku nádoru. Napísala to dnes agentúra Reuters.

Výskum robia vedci z univerzity v Innsbrucku a z Melbournskej univerzity v Austrálii.

"S blížiacim sa letom bude kvôli nadmernému vystaveniu sa škodlivým slnečným UV lúčom rakovina kože diagnostikovaná viac ako 400 tisíc Austrálčanom," povedala vedúca výskumu, slovenská vedkyňa Linda Feketeová, ktorá v súčasnosti pôsobí na melbournskom univerzite. Vedci podľa nej navrhli "krém snov" s enzýmom opravujúcom DNA.

Výskumníci v laboratóriách vystavujú klokaniu kožu škodlivým ultrafialovým lúčom a potom analyzujú opravný proces narušenej DNA. Vedľajším produktom tohto procesu sú vraj chemické látky, ktoré doteraz neboli objavené.

Prílišné množstvo slnečných lúčov spôsobuje najmenej dve tretiny prípadov zhubného nádoru kože. Vedci predstavia výsledky svojho výskumu v odbornom časopise Chemical Communications. Podľa Feketeovej je ale potrebné preskúmať mnohé rôzne faktory predtým, ako budú môcť "krém snov" uviesť na trh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu