Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Taxikár dobodal konkurenta, dostal 8 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

OLOMOUC - Senát olomouckého krajského súdu dnes poslal taxikára Pavla Plisku (36) za vraždu na osem rokov do väzenia. Muž podľa neho tento rok v januári pri potýčke v Olomouci dobodal spolumajiteľa konkurenčnej taxislužby, ktorý následkom zranení krátko potom podľahol. Pliska pred súdom úmysel zabíjať odmietal. Tvrdil, že ho muž napadol, a konal v sebaobrane.

Incident sa stal 21. januára krátko pred polnocou na stanovišti vozidiel taxi pred hotelom na Pavelčákovej ulici. Muž, ktorý na Plisku v aute zaútočil, bol podľa spisu opitý, v krvi mal takmer dve promile alkoholu. Otvoril vozidlo a začal taxikára biť.

Pliska ho následne bodol dýkou, ktorú v aute nosil, a spôsobil mu tým smrteľné zranenia. Podľa svedectiev ďalších vodičov taxíkov incident vyprovokoval usmrtený muž, ktorý podľa nich toho večera konkurentov vyhľadával cielene a do konfliktu sa dostal s tromi z nich.

Pliska si ako vojak - vtedy na rodičovskej dovolenke - riadením taxi brigádne privyrábal. Pred súdom sa obhajoval tým, že dýku síce držal, chcel sa ňou ale len kryť pred údermi. Muž si podľa neho mohol zranenia spôsobiť aj sám, keď sa do vozidla snažil natlačiť.

Na tele mŕtveho sa našlo spolu osem bodných a rezných poranení, väčšinou len povrchových. Jeho smrť ale spôsobila rána do hrudníka, ktorá zasiahla srdce. "Mohli by sme usudzovať, že ich útočník neviedol cielene," povedal znalec z odboru súdneho lekárstva, podľa ktorého musel Pliska muža raz bodnúť pomerne veľkou silou. Podľa spisu totiž obvinený posledný úder zasadil až vo chvíli, keď útočník od auta ustupoval a Pliska mal k rane priestor.

Tvrdenie obvineného naopak podporilo svedectvo znalca z odboru kriminalistiky, ktorý sa špecializuje na sebaobranu. Podľa neho konal pod tlakom a vzhľadom k stiesňenému prostrediu auta nemal ani možnosť sa silno napriahnuť. "Jeho obrana bola podľa všetkých záverov laická a ovplyvnená stresom z nastalej situácie," povedal súdu s tým, že smrtiaca rana zrejme bola spôsobená súčtom síl, keď sa obvinený nožom bránil a útočník sa na neho naopak snažil natlačiť.

Pliska bol ako revízor olomouckého dopravného podniku v minulosti za fyzické útoky na cestujúcich súdom trikrát podmienečne potrestaný. Rozsudok za podobný trestný čin ale za sebou mala aj jeho obeť. "Nikto po mne nemôže chcieť, aby som sa nechal mlátiť a tyranizovať," povedal súdu obvinený, ktorý trval na tom, že sa iba snažil brániť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu