Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Okradol taxikára a jazdil jeho autom, dostal 8 rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA – Trest odňatia slobody vo výmere osem rokov a osem mesiacov za ozbrojenú lúpež uložil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici Alexandrovi Paradymu (29) z Handlovej. Recidivista Parady pod vplyvom alkoholu atakoval kuchynským nožom taxikára (20), donútil ho vydať tržbu i osobné šperky a jazdil jeho autom.

Okresný súd v Žiari nad Hronom Paradyho uznal za vinného z pokusu lúpeže a nedovoleného používania cudzieho motorového vozidla. Vymeral mu päť rokov nepodmienečne, s čím bol doteraz sedemkrát súdne trestaný Parady spokojný. Prokurátor sa odvolal a žiadal uznať vinu nie za pokus, ale za dokonaný zločin lúpeže v súbehu s nedovoleným používaním cudzieho motorového vozidla a uložiť prísnejší trest v rámci sadzby, ktorá je sedem až dvanásť rokov. Podľa žalobcu päť rokov väzenia bolo za dva skutky miernym trestom. Proti Paradymu bola aj jeho kriminálna minulosť, pretože bol trestaný najmä za krádeže a porušovanie domovej slobody. Odvolací senát vyhovel prokurátorovi a sprísnil trest pre Paradyho na osem rokov a osem mesiacov. Zároveň odmietol názor prvostupňového súdu, že išlo o pokus lúpeže. „Od chvíle, keď priložil nôž na krk taxikárovi, to bola jednoznačne lúpež. A od toho sa potom odvíjali ďalšie kroky,“ povedal predseda senátu.

Parady si v marci objednal v Handlovej taxík, ktorým sa dal odviezť do Žiaru nad Hronom. Na parkovisku pred železničnou stanicou v tomto meste oznámil, že chce platiť a keď taxikár zažal svetlo, Parady mu na krk priložil kuchynský nôž a prikázal mu, aby nerobil prudké pohyby, lebo ho podreže. Potom taxikára spútal jeho opaskom a prinútil presadnúť na miesto spolujazdca. Taxikár musel vyložiť na palubnú dosku peňaženku s tržbou a dať do nej i svoje strieborné šperky. Parady si potom sadol za volant a vozidlo viedol do Handlovej. Nôž pritom držal v pravej ruke a cestou hrozil taxikárovi zabitím. Ten mu sľuboval peniaze a iné veci, ak ho nechá ísť. Parady odmietal, bál sa, že taxikár ho „bonzne“. Taxikárovi sa nakoniec podarilo vyskočiť z idúceho auta na kruhovom objazde v Handlovej. Parady krátko na to havaroval.

Parady útok na taxikára nepoprel, iba tvrdil, že bol pod vplyvom alkoholu a „preplo mu to“. Povedal, že „zrazu“ sa ocitol v taxíku a „zrazu“ mal v ruke nôž. Taxikárovi vraj nechcel ublížiť, ani ho olúpiť.

Rozhodnutie odvolacieho súdu je právoplatné a sudca nariadil aj výkon trestu. Parady na odporúčanie znalcov musí absolvovať aj protialkoholické a protitoxikomanické liečenie ústavnou formou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu