Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V imigračnom centre sa bilo 150 azylantov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Austrálske úrady sprísnili v pondelok bezpečnostné opatrenia v hlavnom imigračnom centre krajiny po tom, ako sa pobilo približne 150 žiadateľov o azyl. Vzbúrenci použili biliardové tága, násady na metly a konáre stromov, 37 ľudí utrpelo zranenia.

Chris Evans, austrálsky minister pre imigráciu, vyhlásil, že budú sprísnené bezpečnostné opatrenia, aby sa zabránilo zopakovaniu sobotňajšej hromadnej bitky medzi afganskými a srílanskými žiadateľmi o azyl v centre na odľahlom Vianočnom ostrove ležiacom severozápadne od Austrálska polícia vyšetruje príčinu vypuknutia bitky, po ktorej zostali traja zranení vo vážnom stave a museli ich previezť do nemocnice v Perthe.

"V zariadení budú sprísnené bezpečnostné opatrenia, aby sa zabránilo ďalším takýmto incidentom," uviedol Evans v pondelok pred poslancami austrálskeho parlamentu. K bitke došlo po zvýšení počtu žiadateľov o azyl, ktorí sa v posledných týždňoch dostali do krajiny na starých pašeráckych lodiach, a po repatriácii skupiny Srílančanov, ktorí neboli utečencami tak, ako tvrdili.

Podľa Evansa sa niektorí ďalší Srílančania obávali, že ich taktiež vrátia do ich vlasti. Napätie mohlo narastať aj pre fakt, že väčšina Afgancov v imigračnom centre dostane status utečenca takmer automaticky, a teda sa môže usadiť v Austrálii. "To mohlo byť príčinou napätia v zariadení," uviedol Evans pre austrálsku vysielaciu spoločnosť ABC.

Iba v roku 2009 do Austrálie priplávalo 40 lodí s viac než 2 tisíc žiadateľmi o azyl najmä zo Srí Lanky, Afganistanu a Iraku. V imigračnom centre na Vianočnom ostrove sa nachádza 1 138 z nich. Zariadenie muselo reagovať na prudký nárast žiadateľov, ktorí spia na provizórnych posteliach a v karavanoch. Premiér Kevin Rudd vyhlásil, že tým, ktorí sa zapojili do bitky, hrozí zamietnutie žiadosti o povolenie na pobyt v Austrálii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu