Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Česi vedia ako pomôcť ľuďom s novou chrípkou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA – Česko má k dispozícii liečebnú metódu, ktorá by mohla pomôcť niektorým pacientom nakazeným vírusom H1N1. Mohla by sa využiť najmä u mladých ľudí, ktorí majú novú chrípku a spôsobila im vážny zápal pľúc.

"Človek sa pripojí na takzvané mimotelové membránové okysličovanie. Ide o prístroj, ktorý sa pripojí z triesla a miesto pľúc okysličuje krv. Takže pľúca majú čas na to, aby sa ten zápal zahojil," vysvetlil prednosta pražského kardiocentra Jan Pirk.

Metóda podľa neho nezachráni všetkých nakazených novou chrípkou, ale mohla by pomôcť tým, ktorí kvôli vírusu dostanú ťažký zápal pľúc. Využiť by sa mohla napríklad aj u mladých žien nakazených vírusom H1N1, ktoré prekonali pôrod, alebo u tehotných. V súčasnej dobe riešia podobný prípad lekári v ústeckej Masarykovej nemocnici. V umelom spánku a na dýchacích prístrojoch tam leží žena (35). Pacientka bola tehotná, lekári museli kvôli jej kritickému stavu predčasne vykonať cisársky rez. Metóda by naopak asi nemala zmysel u starých a chronicky chorých pacientov, dodal expert.

V Česku už zomreli traja ľudia s vírusom novej chrípky, všetci predtým trpeli ťažkou chorobou. Prvou obeťou bola žena (31) z Karlovarska, druhou muž z Moravskoslezského kraja. U oboch vírus spôsobil vážny zápal pľúc. U ďalšieho muža s vírusom H1N1 z pražskej vinohradskej nemocnice bola prvotnou príčinou úmrtia leukémia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu