Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

H1N1 v Česku: skoro 500 nakazených!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

PRAHA – Nová chrípka zatvorila včera v Česku tri školy. V poslednom týždni pribudlo v Česku až 92 nových prípadov. To je doteraz najväčší nárast od začiatku epidémie. Počet sa tak blíži k hranici 500 nakazených.

Vakcína proti vírusu v Česku stále nie je k dispozícii. Chrípka má zatiaľ jednu obeť, ženu, ktorá zomrela v októbri. Hlavnou príčinou smrti pacienta s vírusom H1N1, ktorý včera zomrel vo Vinohradskej nemocnici, bola leukémia. Jeho stav bol podľa lekárov vážny ešte predtým, ako ochorel chrípkou. V nemocnici sú naďalej hospitalizovaní ďalší dvaja pacienti. Nakazil sa aj jeden lekár a dve zdravotné sestry, ktorí sú teraz v domácom liečení. U ďalších dvoch sestier sa možnosť nákazy preveruje.

Doma zostanú študenti chebského gymnázia, uzavreté sú aj dve školy v Olomouckom kraji. U troch študentov z Chebu sa nákaza potvrdila pri náhodnej lekárskej kontrole. Ďalších asi 270 študentov má respiračné ochorenia. Karlovarský kraj sa preto rozhodol školu do konca budúceho týždňa uzavrieť.

Na Slovanskom gymnáziu v Olomouci zrejme ochorel jeden študent, choroba pravdepodobne postihla aj učiteľku Strednej odbornej školy železničnej v Šumperku. Nákaza u nich ešte nie je potvrdená.

Pandemický vírus už cirkuluje na celom území Česka. S očkovaním sa napriek tomu stále nezačalo. Vakcína by mala byť k dispozícii až v druhej polovici novembra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu