Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vojak, ktorý zastrelil 13 kolegov, sa prebral z kómy

Nidal Malik Hasan
Nidal Malik Hasan

FORT HOOD - Američan, ktorý počas prestrelky na americkej základni pravdepodobne zabil 13 osôb a ďalších 30 zranil, sa prebral z kómy a údajne už aj verbálne komunikuje. V pondelok o tom informovali zástupcovia nemocnice, kde sa útočník nachádza.

"Rozpráva sa so zdravotníckym personálom," uviedla pre agentúru AFP hovorkyňa armádnej nemocnice v San Antoniu Maria Gellegos. Odmietla však uviesť, či sa muž podrobil už aj výsluchu.

Príslušník ozbrojených síl USA, ktorého úrady identifikovali ako armádneho psychiatra majora Nidala Malika Hasana, začal minulý týždeň vo štvrtok strieľať z dvoch ručných zbraní v zariadení, kam odchádzajú vojaci pred odchodom do zahraničných misií v Iraku a Afganistane. Zastrelil pritom 13 ľudí a 30 ďalších zranil.

Ďalšiemu krviprelievaniu sa podarilo zabrániť, keďže vojaci nedovolili ozbrojencovi dostať sa na slávnostnú ceremóniu. Iba niekoľko metrov od miesta činu sa na nej zúčastňovalo asi 600 ľudí. Americký prezident Barack Obama, ktorý situáciu sledoval v Bielom dome, odsúdil útok ako "strašný výbuch násilia".

Fort Hood je najväčšou vojenskou základňou USA na svete. Slúži ako miesto pre rehabilitáciu vojakov trpiacich psychickými problémami, najmä syndrómom posttraumatického stresu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu