Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zemetrasenie a zosuvy pôdy zabili v Indonézii 16 ľudí

Dve osoby zahynuli pod troskami zrútených budov. Zobraziť galériu (4)
Dve osoby zahynuli pod troskami zrútených budov. (Zdroj: SITA)

JAKARTA - Na indonézskom ostrove Sulawesi si zosuvy pôdy spôsobené dažďom vyžiadali životy 14 ľudí. Oznámili to dnes miestne úrady, podľa ktorých sú ďalší obyvatelia nezvestní. Indonéziu dnes tiež zasiahlo silné zemetrasenie, ktoré zabilo dve osoby a 40 ľuďom spôsobilo zranenia.

Otrasy o sile 6,7 stupňa Richterovej stupnice pocítili obyvatelia predovšetkým odľahlého ostrova Sumbawa východne od ostrova Bali.

Zosuvy pôdy sú v Indonézii dôsledkom dlhotrvajúcich dažďov. Na Sulawesi sa kvôli nim uvoľnila zemina, ktorá zavalila asi 20 domov v meste Palopo v južnej časti ostrova. Podľa miestnych úradov už záchranári vytiahli z trosiek budov 14 tiel. Ďalšie osoby sú nezvestné, takže počet obetí pravdepodobne stúpne.

Obe zatiaľ ohlásené obete zemetrasenia zahynuli v troskách zrútených domov. Podľa zdrojov z ministerstva zdravotníctva bolo zranených 40 ľudí, z ktorých polovica bola hospitalizovaná, mnohí so zlomeninami. Úrady na Sumbawe však očakávajú, že počet zranených ešte vzrastie. Varovanie pred prípadnou prívalovou vlnou cunami vydané nebolo.

Situácia je pod kontrolou, vyhlásil šéf krízového centra pri ministerstve Rustam Pakaya. Zemetrasenie poškodilo ulice aj školské budovy, zosuv pôdy zablokoval hlavnú cestu spájajúcu mesto Bima s extrémnymi okrskami.

Ohnisko zemetrasenia bolo lokalizované 16 kilometrov od mesta Raba, 1335 kilometrov východne od hlavného mesta Jakarty, v hĺbke necelých 18 kilometrov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu